Захвалност Димитрију Давидовићу за допринос српској уставности

15.02.2011.

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и судије Суда су данас у Београду, поводом Дана државности Србије, положили венац на споменик Димитрију Давидовићу, творцу првог српског устава.

“Поводом Дана уставности и државности Републике Србије одајемо почаст Димитрију Давидовићу, једној од знаменитих личности српске политичке историје из прве половине 19. века који је својим делима обележио време у којем је живео”, рекао је председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и додао да је Давидовић писац првог српског Устава који је усвојен на великој Сретењској скупштини одржаној у Крагујевцу 1835. године.  

Како је објаснио председник Суда, Сретењски устав је писан да ограничи апсолутистичку власт кнеза Милоша, али је своје престижно место у српској уставности заузео либералним приступом у прокламацији грађанских права и успостављеном принципу поделе власти на судску, законодавну и извршну.

“То је био један од најмодернијих устава тога времена, али упркос томе није био дугог века, кнез Милош га је повукао после непуних два месеца. Учинио је то на притисак великих сила, Турске, Русије и Аустрије које у то време још нису имале сопствени устав“, казао је председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и нагласио да је Сретењски устав оставио дубок траг у нашој уставности, и прокламованим грађанским правима и успостављеним принципима у погледу поделе власти поставио и оставио достигнућа која су вредна све до данашњих дана.

Председник Суда је истакао да је то заслуга Димитрија Давидовића, те “смо зато ту, да му одамо почаст и искажемо захвалност за дело које је учинио на добробит и понос свога народа “.

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић честитао је грађанима Србије данашњи празник и пожелео им много успеха у будућем животу и раду.