Zahvalnost Dimitriju Davidoviću za doprinos srpskoj ustavnosti

15.02.2011.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i sudije Suda su danas u Beogradu, povodom Dana državnosti Srbije, položili venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, tvorcu prvog srpskog ustava.

“Povodom Dana ustavnosti i državnosti Republike Srbije odajemo počast Dimitriju Davidoviću, jednoj od znamenitih ličnosti srpske političke istorije iz prve polovine 19. veka koji je svojim delima obeležio vreme u kojem je živeo”, rekao je predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i dodao da je Davidović pisac prvog srpskog Ustava koji je usvojen na velikoj Sretenjskoj skupštini održanoj u Kragujevcu 1835. godine.  

Kako je objasnio predsednik Suda, Sretenjski ustav je pisan da ograniči apsolutističku vlast kneza Miloša, ali je svoje prestižno mesto u srpskoj ustavnosti zauzeo liberalnim pristupom u proklamaciji građanskih prava i uspostavljenom principu podele vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu.

“To je bio jedan od najmodernijih ustava toga vremena, ali uprkos tome nije bio dugog veka, knez Miloš ga je povukao posle nepunih dva meseca. Učinio je to na pritisak velikih sila, Turske, Rusije i Austrije koje u to vreme još nisu imale sopstveni ustav“, kazao je predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević i naglasio da je Sretenjski ustav ostavio dubok trag u našoj ustavnosti, i proklamovanim građanskim pravima i uspostavljenim principima u pogledu podele vlasti postavio i ostavio dostignuća koja su vredna sve do današnjih dana.

Predsednik Suda je istakao da je to zasluga Dimitrija Davidovića, te “smo zato tu, da mu odamo počast i iskažemo zahvalnost za delo koje je učinio na dobrobit i ponos svoga naroda “.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević čestitao je građanima Srbije današnji praznik i poželeo im mnogo uspeha u budućem životu i radu.