Sukob nadležnosti između prekršajnih sudova i carinarnica

22.07.2010.

             Ustavnom sudu je u relativno kratkom roku prispelo  nekoliko stotina zahteva za rešavanjem sukoba nadležnosti  između prekršajnih sudova i  carinarnica iz Kladova,Niša, Kraljeva i Kragujevca,  a  samo u poslednjih   mesec  dana evidentirano  je oko 160 takvih podnesaka. Neki od tih sporova vode  se još od 2004. godine  a nadležni organi  obratili su se Ustavnom sudu tek krajem aprila, odnosno  najveći broj u junu 2010. godine.  Iako  nije doprineo  odugovlačenju postupaka, Sud  je  doveden u situaciju da ove predmete prioritetno rešava kako ne bi nastupila zastarelost. Iz tih razloga Sud će u ponedeljak  26. jula  održati 32. Redovnu sednicu kako bi blagovremeno  rešio jedan  broj zahteva  o sukobu  nadležnosti između prekršajnih sudova i pojedinih carinarnica.

            Jedan broj sporova Ustavni sud je već rešio na sednicama  tokom jula 2010. godine  i  u  tim  predmetima stao na stanovište  da je Uprava carina nadležna za vođenje prvostepenog carinskog  prekršajnog postupka  za prekršaj propisan Carinskim zakonom  i drugim propisima kojima je to dato u nadležnost.  To znači da se radi o kontinuiranoj nadležnosti Uprave carina, odnosno Komisije  za prekršaje carinarnice za postupanje zbog prekršaja propisanih Carinskim zakonom kada nije doneto pravosnažno rešenje, sem u slučajevima iz člana 285. stav 2.  Zakona o prekršajima, kada Komisija predmet ustupa nadležnom sudu.

             Zakonom  o prekršajima koji se primenjuje od  1. januara 2010. godine ustanovljena je redovna nadležnost sudova za prekršaje i dopunska, izuzetna  nadležnost organa uprave da rešavaju  u prekršajnim stvarima  a  iz člana 285. istog Zakona proizilazi da prekršajni postupak, kad  je to propisano zakonom, vodi nadležan organ uprave,  s  tim što je članom  285. stav 2. isključena nadležnost organa uprave u tačno naznačenim slučajevima.  S obzirom da je Zakonom o prekršajima propisano da gonjenje za prekršaj zastareva u svakom slučaju kada protekne dva puta onoliko vremana koliko  se po Zakonu traži za zastarelost  gonjenja i da se u nekim od dostavljenih predmeta postupak  pred carinskim organima vodi još od 2004. odnosno 2005. godine, u ovim slučajevima postoji opasnost od zastarelosti, te stoga Ustavni sud i na ovaj način saopštava svoje stavove po spornim pitanjima.

 

                                                                                 Savetnik  za odnose sa javnošću

                                                                                            Marija Petrić