Сукоб надлежности између прекршајних судова и царинарница

22.07.2010.

             Уставном суду је у релативно кратком року приспело  неколико стотина захтева за решавањем сукоба надлежности  између прекршајних судова и  царинарница из Кладова,Ниша, Краљева и Крагујевца,  а  само у последњих   месец  дана евидентирано  је око 160 таквих поднесака. Неки од тих спорова воде  се још од 2004. године  а надлежни органи  обратили су се Уставном суду тек крајем априла, односно  највећи број у јуну 2010. године.  Иако  није допринео  одуговлачењу поступака, Суд  је  доведен у ситуацију да ове предмете приоритетно решава како не би наступила застарелост. Из тих разлога Суд ће у понедељак  26. јула  одржати 32. Редовну седницу како би благовремено  решио један  број захтева  о сукобу  надлежности између прекршајних судова и појединих царинарница.

            Један број спорова Уставни суд је већ решио на седницама  током јула 2010. године  и  у  тим  предметима стао на становиште  да је Управа царина надлежна за вођење првостепеног царинског  прекршајног поступка  за прекршај прописан Царинским законом  и другим прописима којима је то дато у надлежност.  То значи да се ради о континуираној надлежности Управе царина, односно Комисије  за прекршаје царинарнице за поступање због прекршаја прописаних Царинским законом када није донето правоснажно решење, сем у случајевима из члана 285. став 2.  Закона о прекршајима, када Комисија предмет уступа надлежном суду.

             Законом  о прекршајима који се примењује од  1. јануара 2010. године установљена је редовна надлежност судова за прекршаје и допунска, изузетна  надлежност органа управе да решавају  у прекршајним стварима  а  из члана 285. истог Закона произилази да прекршајни поступак, кад  је то прописано законом, води надлежан орган управе,  с  тим што је чланом  285. став 2. искључена надлежност органа управе у тачно назначеним случајевима.  С обзиром да је Законом о прекршајима прописано да гоњење за прекршај застарева у сваком случају када протекне два пута онолико времана колико  се по Закону тражи за застарелост  гоњења и да се у неким од достављених предмета поступак  пред царинским органима води још од 2004. односно 2005. године, у овим случајевима постоји опасност од застарелости, те стога Уставни суд и на овај начин саопштава своје ставове по спорним питањима.

 

                                                                                 Саветник  за односе са јавношћу

                                                                                            Марија Петрић