Судија Весна Илић Прелић прузела дужност председнице Уставног суда

03.02.2014.

На данашњој, 4. седници Уставног суда, која је била отворена за јавност, обављена је примопредаја функције председника Уставног суда. Дужност председника Уставног суда преузела је судија Весна Илић Прелић, која је за председницу Суда изабрана на 2. седници Уставног суда одржаној 23. јануара 2014. године.

У свом обраћању, досадашњи председник Уставног суда, др Драгиша Б. Слијепчевић је, између осталог, истакао да је Уставни суд, у претходном периоду, исказао спремност да, на делу, својим резултатима, оправда Уставом опредељени статус овог суда као самосталног и независног државног органа.

- Желим да судији Весни Илић Прелић упутим искрене честитке за избор на тако важну и одговорну функцију. Чиним то са жељом да Ваш мандат буде обележен даљим унапређењем институционалног очувања уставности и законитости и делотворне заштите људских права и слобода. Очекујем да ћете се на том путу покоравати само Уставу и институцији коју од данас представљате - рекао је досадашњи председник Уставног суда.

 


Новоизабрана председница Уставног суда Весна Илић Прелић је, после преузимања дужности, поред осталог, захвалила својим колегама који су јој указали поверење и част да се нађе на месту председника Уставног суда, као прве међу једнакима од петнаесторо судија и нагласила да самим тим, има обавезу и одговорност да оправда поверење које јој је указано.

- Све је то могуће уколико ми у Уставном суду, као и до сада, наставимо да радимо заједно, пре свега мислим на 15 судија Уставног суда, али и на Стручну службу, без чијег рада, стручности и ангажовања, не би било резултата о којима је досадашњи председник Суда говорио - рекла је председница Уставног суда.