Sudija Vesna Ilić Prelić pruzela dužnost predsednice Ustavnog suda

03.02.2014.

Na današnjoj, 4. sednici Ustavnog suda, koja je bila otvorena za javnost, obavljena je primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda. Dužnost predsednika Ustavnog suda preuzela je sudija Vesna Ilić Prelić, koja je za predsednicu Suda izabrana na 2. sednici Ustavnog suda održanoj 23. januara 2014. godine.

U svom obraćanju, dosadašnji predsednik Ustavnog suda, dr Dragiša B. Slijepčević je, između ostalog, istakao da je Ustavni sud, u prethodnom periodu, iskazao spremnost da, na delu, svojim rezultatima, opravda Ustavom opredeljeni status ovog suda kao samostalnog i nezavisnog državnog organa.

- Želim da sudiji Vesni Ilić Prelić uputim iskrene čestitke za izbor na tako važnu i odgovornu funkciju. Činim to sa željom da Vaš mandat bude obeležen daljim unapređenjem institucionalnog očuvanja ustavnosti i zakonitosti i delotvorne zaštite ljudskih prava i sloboda. Očekujem da ćete se na tom putu pokoravati samo Ustavu i instituciji koju od danas predstavljate - rekao je dosadašnji predsednik Ustavnog suda.

 


Novoizabrana predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić je, posle preuzimanja dužnosti, pored ostalog, zahvalila svojim kolegama koji su joj ukazali poverenje i čast da se nađe na mestu predsednika Ustavnog suda, kao prve među jednakima od petnaestoro sudija i naglasila da samim tim, ima obavezu i odgovornost da opravda poverenje koje joj je ukazano.

- Sve je to moguće ukoliko mi u Ustavnom sudu, kao i do sada, nastavimo da radimo zajedno, pre svega mislim na 15 sudija Ustavnog suda, ali i na Stručnu službu, bez čijeg rada, stručnosti i angažovanja, ne bi bilo rezultata o kojima je dosadašnji predsednik Suda govorio - rekla je predsednica Ustavnog suda.