Судија проф. др Горан Илић изабран за заменика председника Уставног суда

06.03.2014.

Судија Уставног суда проф. др Горан Илић изабран је, на јучерашњој, 9. седници, за заменика председника Суда. Судија Илић је на ову функцију изабран на предлог четворо судија Уставног суда, уз образложење да се, између осталог, у досадашњем обављању функције судије Уставног суда, истакао стручним анализама упоредно правних решења у примени међународних правних стандарда, у функцији ефикасне и делотворне заштите људских и мањинских права грађана Србије. У образложењу је наведено да судија Илић судијску функцију обавља уз изузетну посвећеност послу, личну креативност и исказивање моралних квалитета највишег нивоа. Судија Илић је дужност заменика председника Суда преузео од досадашње заменице председника проф. др Марије Драшкић, којој је истекао трогодишњи мандат.

Судија Илић је рођен 1. децембра 1965. године у Београду‚ где је завршио основну и средњу школу. На Правном факултету Универзитета у Београду је дипломирао, завршио магистарске студије и одбранио докторску дисертацију под називом „Границе испитивања првостепене пресуде у кривичном поступку“.

Од 1992. до 1997. године је радио у Вишоj школи унутрашњих послова у Земуну као стручни сарадник за предмет Кривично процесно право. На Правном факултету Универзитета у Београду изабран је 1997. године за асистента за предмет Кривично процесно право, а сада је у звању редовног професора на предметима Кривично процесно право, Казнена одговорност правних лица и прекршајно право и Правосудно организационо право.

Написао је више самосталних и коауторских монографских радова и чланака из наведених научних области, од којих завређује да буде поменут Коментар Закона о кривичном поступку. Учествовао је у изради већег броја закона из кривичноправне материје (Законик о кривичном поступку, Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, Закон о међународној правној помоћи у кривичним стварима, Закон о одговорности правних лица за кривична дела итд.).

Као стипендиста програма Brodel / Ville de Paris 2003/04, организованог од стране Fondation de la Maison des sciences de l’homme и Ville de Paris, стручно се усавршавао у Паризу. Од 2008. године је члан Groupe européen de recherches sur les normativités.

Члан је редакција часописа CRIMEN, Безбедност и Билтена Вишег суда у Београду. 

Одлуком Министра за национално образовање Републике Француске од 1. марта 2011. године одликован је Орденом реда Академске палме у рангу витеза (Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques) за допринос у развоју француско-српске сарадње.

Ожењен је и отац Михаила, Александра и Милице.

За судију Уставног суда именован је у априлу 2010. године.