Sudija prof. dr Goran Ilić izabran za zamenika predsednika Ustavnog suda

06.03.2014.

Sudija Ustavnog suda prof. dr Goran Ilić izabran je, na jučerašnjoj, 9. sednici, za zamenika predsednika Suda. Sudija Ilić je na ovu funkciju izabran na predlog četvoro sudija Ustavnog suda, uz obrazloženje da se, između ostalog, u dosadašnjem obavljanju funkcije sudije Ustavnog suda, istakao stručnim analizama uporedno pravnih rešenja u primeni međunarodnih pravnih standarda, u funkciji efikasne i delotvorne zaštite ljudskih i manjinskih prava građana Srbije. U obrazloženju je navedeno da sudija Ilić sudijsku funkciju obavlja uz izuzetnu posvećenost poslu, ličnu kreativnost i iskazivanje moralnih kvaliteta najvišeg nivoa. Sudija Ilić je dužnost zamenika predsednika Suda preuzeo od dosadašnje zamenice predsednika prof. dr Marije Draškić, kojoj je istekao trogodišnji mandat.

Sudija Ilić je rođen 1. decembra 1965. godine u Beogradu‚ gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je diplomirao, završio magistarske studije i odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Granice ispitivanja prvostepene presude u krivičnom postupku“.

Od 1992. do 1997. godine je radio u Višoj školi unutrašnjih poslova u Zemunu kao stručni saradnik za predmet Krivično procesno pravo. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu izabran je 1997. godine za asistenta za predmet Krivično procesno pravo, a sada je u zvanju redovnog profesora na predmetima Krivično procesno pravo, Kaznena odgovornost pravnih lica i prekršajno pravo i Pravosudno organizaciono pravo.

Napisao je više samostalnih i koautorskih monografskih radova i članaka iz navedenih naučnih oblasti, od kojih zavređuje da bude pomenut Komentar Zakona o krivičnom postupku. Učestvovao je u izradi većeg broja zakona iz krivičnopravne materije (Zakonik o krivičnom postupku, Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela itd.).

Kao stipendista programa Brodel / Ville de Paris 2003/04, organizovanog od strane Fondation de la Maison des sciences de l’homme i Ville de Paris, stručno se usavršavao u Parizu. Od 2008. godine je član Groupe européen de recherches sur les normativités.

Član je redakcija časopisa CRIMEN, Bezbednost i Biltena Višeg suda u Beogradu. 

Odlukom Ministra za nacionalno obrazovanje Republike Francuske od 1. marta 2011. godine odlikovan je Ordenom reda Akademske palme u rangu viteza (Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques) za doprinos u razvoju francusko-srpske saradnje.

Oženjen je i otac Mihaila, Aleksandra i Milice.

Za sudiju Ustavnog suda imenovan je u aprilu 2010. godine.