Споразум о сарадњи уставних судова Србије и Бугарске

11.05.2012.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Б. Слијепчевић и председник Уставног суда Републике Бугарске проф. др Евгени Петров Танчев потписали су данас у Уставном суду Споразум о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Републике Бугарске. Споразум је потписан како би се унапредила билатерална сарадња два суда, размењивала стручна знања и искуства, уз препознавање постојања обостраног интереса за промовисање међусобне сарадње, а у намери да се пружи одговарајући оквир за будућу институционалну сарадњу.

Потписници су сагласни да унапреде међусобну сарадњу спровођењем и развијањем програма који доприносе развоју институционалних капацитета и јачању пријатељских односа. Сарадња ће се огледати у билатералним сусретима судија и саветника ради непосредне размене знања и искуства, у упоредноправним и другим пројектима, размени одлука потписника Споразума које третирају питања од општег уставноправног значаја или питања од интереса неког од потписника, као и у размени Билтена судске праксе и других публикација од значаја за остваривање надлежности потписника.

Након потписивања Споразума одржан је састанак председника и судија Уставног суда Србије и делегације Уставног суда Републике Бугарске коју предводи председник тог суда, а искуства и мишљења размењена на данашњем састанку допринеће унапређењу сарадње уставних судова Србије и Бугарске. Делегација Уставног суда Републике Бугарске у посети Уставном суду Србије борави од 10. до 13. маја.