Sporazum o saradnji ustavnih sudova Srbije i Bugarske

11.05.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša B. Slijepčević i predsednik Ustavnog suda Republike Bugarske prof. dr Evgeni Petrov Tančev potpisali su danas u Ustavnom sudu Sporazum o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Republike Bugarske. Sporazum je potpisan kako bi se unapredila bilateralna saradnja dva suda, razmenjivala stručna znanja i iskustva, uz prepoznavanje postojanja obostranog interesa za promovisanje međusobne saradnje, a u nameri da se pruži odgovarajući okvir za buduću institucionalnu saradnju.

Potpisnici su saglasni da unaprede međusobnu saradnju sprovođenjem i razvijanjem programa koji doprinose razvoju institucionalnih kapaciteta i jačanju prijateljskih odnosa. Saradnja će se ogledati u bilateralnim susretima sudija i savetnika radi neposredne razmene znanja i iskustva, u uporednopravnim i drugim projektima, razmeni odluka potpisnika Sporazuma koje tretiraju pitanja od opšteg ustavnopravnog značaja ili pitanja od interesa nekog od potpisnika, kao i u razmeni Biltena sudske prakse i drugih publikacija od značaja za ostvarivanje nadležnosti potpisnika.

Nakon potpisivanja Sporazuma održan je sastanak predsednika i sudija Ustavnog suda Srbije i delegacije Ustavnog suda Republike Bugarske koju predvodi predsednik tog suda, a iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku doprineće unapređenju saradnje ustavnih sudova Srbije i Bugarske. Delegacija Ustavnog suda Republike Bugarske u poseti Ustavnom sudu Srbije boravi od 10. do 13. maja.