Састанак са делегацијом Уставног суда Чешке Републике

23.09.2011.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић и судије Уставног суда одржали су данас у Уставном суду састанак са делегацијом Уставног суда Чешке Републике коју предводи председник тог суда др Павел Рихецки. На састанку је било речи о раду два суда и o њиховој надлежности, као и о појединим уставно-правним питањима, нарочито о питању правних празнина које могу настати после одлука уставног суда, као и о усаглашавању судске праксе уставних судова са судском праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Говорећи о активностима уставног суда на чијем је челу др Павел Рихецки је нагласио да су надлежности два суда сличне, те да је у том смислу размена искустава врло значајна. Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић нагласио је да су професионална искуства колега из Чешке, нарочито у области заштите људских права и слобода, веома значајна за Уставни суд Србије, посебно имајући у виду чињеницу да је Чешка Република члан Европске уније, а Србија се налази на путу уласка у ЕУ.

У разговору је закључено да ће искуства и мишљења размењена на данашњем састанку значајно допринети унапређењу будуће сарадње уставних судова Републике Србије и Чешке Републике. Делегација Уставног суда Чешке Републике у посети Уставном суду Србије борави од 22. до 24. септембра. То је узвратна посета Уставном суду Србије, чија делегација је Уставни суд Чешке Републике посетила у априлу 2010. године.