Sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Češke Republike

23.09.2011.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i sudije Ustavnog suda održali su danas u Ustavnom sudu sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Češke Republike koju predvodi predsednik tog suda dr Pavel Rihecki. Na sastanku je bilo reči o radu dva suda i o njihovoj nadležnosti, kao i o pojedinim ustavno-pravnim pitanjima, naročito o pitanju pravnih praznina koje mogu nastati posle odluka ustavnog suda, kao i o usaglašavanju sudske prakse ustavnih sudova sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Govoreći o aktivnostima ustavnog suda na čijem je čelu dr Pavel Rihecki je naglasio da su nadležnosti dva suda slične, te da je u tom smislu razmena iskustava vrlo značajna. Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević naglasio je da su profesionalna iskustva kolega iz Češke, naročito u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, veoma značajna za Ustavni sud Srbije, posebno imajući u vidu činjenicu da je Češka Republika član Evropske unije, a Srbija se nalazi na putu ulaska u EU.

U razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku značajno doprineti unapređenju buduće saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Češke Republike. Delegacija Ustavnog suda Češke Republike u poseti Ustavnom sudu Srbije boravi od 22. do 24. septembra. To je uzvratna poseta Ustavnom sudu Srbije, čija delegacija je Ustavni sud Češke Republike posetila u aprilu 2010. godine.