Саопштење Уставног суда

06.12.2010.

         Поводом изјаве Чедомира Јовановића, председника Либерално демократске партије на конференцији за штампу 5. децембра 2010. године у којој је „ оценио као неприхватљиву изјаву председнице Уставног суда Босе Ненадић да ће бити потребне бар три године да неизабране судије добију одговор на жалбу у вези са престанком рада“  а коју су пренели медији,  молимо Вас да у складу са одредбом члана 47. став 1. Закона о јавном информисању („Службени гласник РС“, бр. 43/03, 61/05 и 71/09) објавите следећу исправку:

          Председница Уставног суда др Боса Ненадић ни у једној изјави медијима није изнела поменуту тврдњу о наводно  трогодишњем трајању поступака по жалбама судија и тужилаца пред Уставним судом, какву јој упорно приписује председник ЛДП -а. После одржаних првих расправа по жалбама судија 15. новембра 2010. године, на питање новинара докле би ови поступци могли да потрају, председница Ненадић је, не желећи да спекулише са датумима, истакла да очекује да ће на њихово решавање бити утрошено „онолико времена колики је објективно потребно“ и изразила уверење да ће судије известиоци одлуке припремити „у разумном року “. Подсетила је и на чињеницу да се пред Судом налази 850 жалби неизабраних носилаца правосудних функција али да суд мора благовремено да поступа и поводом других  уставних жалби и захтева за нормативну контролу.

         Такву изјаву председнице Уставног суда,  а без процене било каквог  конкретног рока за окончање ових поступка,  пренели су и електронски и штампани медији. Не улазећи у разлоге због којих г. Јовановић председници Ненадић приписује наведену  изјаву,  Уставни суд само обавештава  јавност о тачној садржини изјаве коју је дала председница Уставног суда.