Saopštenje Ustavnog suda

06.12.2010.

         Povodom izjave Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno demokratske partije na konferenciji za štampu 5. decembra 2010. godine u kojoj je „ ocenio kao neprihvatljivu izjavu predsednice Ustavnog suda Bose Nenadić da će biti potrebne bar tri godine da neizabrane sudije dobiju odgovor na žalbu u vezi sa prestankom rada“  a koju su preneli mediji,  molimo Vas da u skladu sa odredbom člana 47. stav 1. Zakona o javnom informisanju („Službeni glasnik RS“, br. 43/03, 61/05 i 71/09) objavite sledeću ispravku:

          Predsednica Ustavnog suda dr Bosa Nenadić ni u jednoj izjavi medijima nije iznela pomenutu tvrdnju o navodno  trogodišnjem trajanju postupaka po žalbama sudija i tužilaca pred Ustavnim sudom, kakvu joj uporno pripisuje predsednik LDP -a. Posle održanih prvih rasprava po žalbama sudija 15. novembra 2010. godine, na pitanje novinara dokle bi ovi postupci mogli da potraju, predsednica Nenadić je, ne želeći da spekuliše sa datumima, istakla da očekuje da će na njihovo rešavanje biti utrošeno „onoliko vremena koliki je objektivno potrebno“ i izrazila uverenje da će sudije izvestioci odluke pripremiti „u razumnom roku “. Podsetila je i na činjenicu da se pred Sudom nalazi 850 žalbi neizabranih nosilaca pravosudnih funkcija ali da sud mora blagovremeno da postupa i povodom drugih  ustavnih žalbi i zahteva za normativnu kontrolu.

         Takvu izjavu predsednice Ustavnog suda,  a bez procene bilo kakvog  konkretnog roka za okončanje ovih postupka,  preneli su i elektronski i štampani mediji. Ne ulazeći u razloge zbog kojih g. Jovanović predsednici Nenadić pripisuje navedenu  izjavu,  Ustavni sud samo obaveštava  javnost o tačnoj sadržini izjave koju je dala predsednica Ustavnog suda.