Протокол о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Румуније

06.04.2012.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Б. Слијепчевић и председник Уставног суда Румуније Аугустин Зегреан потписали су данас у Уставном суду Протокол о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Румуније. Председници два Суда Протокол су потписали изражавајући жељу за унапређење билатералне сарадње, размену стручних знања и искустава, препознајући постојањe обостраног интереса за промовисање међусобне сарадње, а у намери да се пружи адекватан оквир за будућу институционалну сарадњу.

Потписници Протокола су сагласни да продубе своју сарадњу спровођењем и развијањем програма који доприносе јачању њихових пријатељских односа и развоју њихових институционалних капацитета. Будућа сарадња огледаће се у билатералним сусретима судија и саветника ради непосредне размене знања и искуства, у упоредноправним и другим пројектима, размени одлука потписника Протокола које третирају питања од општег уставноправног значаја или питања од интереса неког од потписника, као и у размени билтена судске праксе и других публикација од значаја за остваривање надлежности потписника.

Након потписивања Протокола одржан је састанак председника и судија Уставног суда Србије и делегације Уставног суда Румуније коју предводи председник тог суда, а у разговору је закључено да ће искуства и мишљења размењена на данашњем састанку значајно допринети унапређењу будуће сарадње уставних судова Републике Србије и Румуније. Делегација Уставног суда Румуније у посети Уставном суду Србије борави од 5. до 8. априла.