Protokol o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Rumunije

06.04.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša B. Slijepčević i predsednik Ustavnog suda Rumunije Augustin Zegrean potpisali su danas u Ustavnom sudu Protokol o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Rumunije. Predsednici dva Suda Protokol su potpisali izražavajući želju za unapređenje bilateralne saradnje, razmenu stručnih znanja i iskustava, prepoznajući postojanje obostranog interesa za promovisanje međusobne saradnje, a u nameri da se pruži adekvatan okvir za buduću institucionalnu saradnju.

Potpisnici Protokola su saglasni da prodube svoju saradnju sprovođenjem i razvijanjem programa koji doprinose jačanju njihovih prijateljskih odnosa i razvoju njihovih institucionalnih kapaciteta. Buduća saradnja ogledaće se u bilateralnim susretima sudija i savetnika radi neposredne razmene znanja i iskustva, u uporednopravnim i drugim projektima, razmeni odluka potpisnika Protokola koje tretiraju pitanja od opšteg ustavnopravnog značaja ili pitanja od interesa nekog od potpisnika, kao i u razmeni biltena sudske prakse i drugih publikacija od značaja za ostvarivanje nadležnosti potpisnika.

Nakon potpisivanja Protokola održan je sastanak predsednika i sudija Ustavnog suda Srbije i delegacije Ustavnog suda Rumunije koju predvodi predsednik tog suda, a u razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku značajno doprineti unapređenju buduće saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Rumunije. Delegacija Ustavnog suda Rumunije u poseti Ustavnom sudu Srbije boravi od 5. do 8. aprila.