Подршка судству у Србији у примени Европске конвенције о људским правима

27.11.2013.

Заменица председника Уставног суда др Марија Драшкић и судија Братислав Ђокић присуствовали су конференцији поводом обележавања почетка пројекта Савета Европе „Подршка судству у Србији у примени Европске конвенције о људским правима“, која је 22. новембра одржана у Палати „Србија“ у Београду.

Обраћајући се учесницима конференције заменица председника др Марија Драшкић је, између осталог, истакла да изузетно велики број представки које грађани Србије подносе Европском суду за људска права у Стразбуру указује на озбиљне потешкоће у нашем правосудном систему, те да управо већа примена Европске конвенције о људским правима и праксе ЕСЉП у пракси домаћих судова може учинити да се ситуација поправи.

- Да би се пракса Европског суда за људска права познавала и примењивала потребно да буде доступна и да се пресуде овог суда користе у пракси наших судова - казала је она и изразила наду да ће недавна измена правосудних закона учинити да заштита људских права пред судовима буде ефикаснија.

Заменица председника је, у име Уставног суда, подржала пројекат Савета Европе уз очекивање да ће дати добре резултате у пракси.

Скупу су се, између осталих, обратили амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Њ. Е. Нилс Рагнар Камсваг, шефица канцеларије Савета Европе Антје Ротхемунд, министар правде и државне управе Никола Селаковић, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, председница Управног суда Јелена Ивановић, диреткор Правосудне академије Ненад Вујић, судија Европског суда за људска права др Драгољуб Поповић.

Циљеви пројекта Савета Европе су унапређење капацитета судија и судијских помоћника у циљу осигурања доследне примене Европске конвенције о људским правима и усклађивање праксе судова посредством доследне примене јуриспруденције Европског суда за људска права. Пројекат финансира Краљевина Норвешка кроз донацију Савета Европе за програме намењене унапређењу људских права и владавине права. Партнери пројекта су Уставни суд, Врховни касациони суд, Управни суд, апелациони судови у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду и Правосудна академија.