Podrška sudstvu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima

27.11.2013.

Zamenica predsednika Ustavnog suda dr Marija Draškić i sudija Bratislav Đokić prisustvovali su konferenciji povodom obeležavanja početka projekta Saveta Evrope „Podrška sudstvu u Srbiji u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“, koja je 22. novembra održana u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Obraćajući se učesnicima konferencije zamenica predsednika dr Marija Draškić je, između ostalog, istakla da izuzetno veliki broj predstavki koje građani Srbije podnose Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukazuje na ozbiljne poteškoće u našem pravosudnom sistemu, te da upravo veća primena Evropske konvencije o ljudskim pravima i prakse ESLjP u praksi domaćih sudova može učiniti da se situacija popravi.

- Da bi se praksa Evropskog suda za ljudska prava poznavala i primenjivala potrebno da bude dostupna i da se presude ovog suda koriste u praksi naših sudova - kazala je ona i izrazila nadu da će nedavna izmena pravosudnih zakona učiniti da zaštita ljudskih prava pred sudovima bude efikasnija.

Zamenica predsednika je, u ime Ustavnog suda, podržala projekat Saveta Evrope uz očekivanje da će dati dobre rezultate u praksi.

Skupu su se, između ostalih, obratili ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nj. E. Nils Ragnar Kamsvag, šefica kancelarije Saveta Evrope Antje Rothemund, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, predsednica Upravnog suda Jelena Ivanović, diretkor Pravosudne akademije Nenad Vujić, sudija Evropskog suda za ljudska prava dr Dragoljub Popović.

Ciljevi projekta Saveta Evrope su unapređenje kapaciteta sudija i sudijskih pomoćnika u cilju osiguranja dosledne primene Evropske konvencije o ljudskim pravima i usklađivanje prakse sudova posredstvom dosledne primene jurisprudencije Evropskog suda za ljudska prava. Projekat finansira Kraljevina Norveška kroz donaciju Saveta Evrope za programe namenjene unapređenju ljudskih prava i vladavine prava. Partneri projekta su Ustavni sud, Vrhovni kasacioni sud, Upravni sud, apelacioni sudovi u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu i Pravosudna akademija.