Отворен Округли сто Међународног удружења за уставно право

04.05.2012.

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић поздравио је у своје лично, и у име судија и сарадникa Уставног суда учеснике Округлог стола Међународног удружења за уставно право „Основни правци у развоју конституционализма и уставног права од 1981. до 2011“, који је данас отворен у Дому Народне скупштине, у Београду. Обраћајући се учесницима, председник Слијепчевић је указао на традицију уставности у Србији наглашавајући да је наша земља међу првим државама у Европи која је обезбедила уставносудску власт.  

- Оснивање Међународног удружења за уставно право пре 30 година означило је почетак успешне сарадње свих земаља чланица у процесу успостављања владавине права, уставности, законитости и уставносудске заштите основних људских права и слобода - казао је, између осталог, Слијепчевић и учесницима скупа пожелео успешан рад.

Учесницима се такође обратила и председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић, која замењује председника Републике Србије.

Другог дана Округлог стола, у оквиру сесије „Интернационализација конституционализма и конституционализација правних стандарда међународних људских права“, излагање ће имати судија Уставног суда др Боса Ненадић.

Организатори Округлог стола су Српско удружење за уставно право и Уставни суд, а овим догађајем обележава се 30 година од оснивања Међународног удружења за уставно право, које је, на иницијативу Југословенског удружења за уставно право, основано 1981. године у Београду. Током три деценије постојања Међународног удружења за уставно право, догодиле су се значајне промене у теорији и пракси конституционализма, људских права, демократије, владавине права и уставног права уопште. Циљ овог округлог стола је да се сумирају те промене, направи критички осврт на њих и да се назначе правци даљег развоја уставног права. Теме о којима је реч на округлом столу су од велике важности за даљи развој уставне демократије, а односе се на: природу националне државе, њен суверенитет као и опсег важења и примене принципа владавине права. Промене у схватању самог појма уставног права, као и промене које су се догодиле на пољу изучавања уставног права, такође су теме округлог стола. На скупу учествују еминентни конституционалисти из целог света.