Otvoren Okrugli sto Međunarodnog udruženja za ustavno pravo

04.05.2012.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević pozdravio je u svoje lično, i u ime sudija i saradnika Ustavnog suda učesnike Okruglog stola Međunarodnog udruženja za ustavno pravo „Osnovni pravci u razvoju konstitucionalizma i ustavnog prava od 1981. do 2011“, koji je danas otvoren u Domu Narodne skupštine, u Beogradu. Obraćajući se učesnicima, predsednik Slijepčević je ukazao na tradiciju ustavnosti u Srbiji naglašavajući da je naša zemlja među prvim državama u Evropi koja je obezbedila ustavnosudsku vlast.  

- Osnivanje Međunarodnog udruženja za ustavno pravo pre 30 godina označilo je početak uspešne saradnje svih zemalja članica u procesu uspostavljanja vladavine prava, ustavnosti, zakonitosti i ustavnosudske zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda - kazao je, između ostalog, Slijepčević i učesnicima skupa poželeo uspešan rad.

Učesnicima se takođe obratila i predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike Srbije.

Drugog dana Okruglog stola, u okviru sesije „Internacionalizacija konstitucionalizma i konstitucionalizacija pravnih standarda međunarodnih ljudskih prava“, izlaganje će imati sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić.

Organizatori Okruglog stola su Srpsko udruženje za ustavno pravo i Ustavni sud, a ovim događajem obeležava se 30 godina od osnivanja Međunarodnog udruženja za ustavno pravo, koje je, na inicijativu Jugoslovenskog udruženja za ustavno pravo, osnovano 1981. godine u Beogradu. Tokom tri decenije postojanja Međunarodnog udruženja za ustavno pravo, dogodile su se značajne promene u teoriji i praksi konstitucionalizma, ljudskih prava, demokratije, vladavine prava i ustavnog prava uopšte. Cilj ovog okruglog stola je da se sumiraju te promene, napravi kritički osvrt na njih i da se naznače pravci daljeg razvoja ustavnog prava. Teme o kojima je reč na okruglom stolu su od velike važnosti za dalji razvoj ustavne demokratije, a odnose se na: prirodu nacionalne države, njen suverenitet kao i opseg važenja i primene principa vladavine prava. Promene u shvatanju samog pojma ustavnog prava, kao i promene koje su se dogodile na polju izučavanja ustavnog prava, takođe su teme okruglog stola. Na skupu učestvuju eminentni konstitucionalisti iz celog sveta.