Округли сто „Превенција и кажњивост за тортуру“

10.12.2013.

Заменица председника Уставног суда, проф. др Марија Драшкић, учестовала је у раду Округлог стола „Превенција и кажњивост за тортуру“ који је одржан 6. децембра 2013. године у хотелу „Зира“ у Београду.

Говорeћи о забрани мучења и нечовечног и понижавајућег поступања и кажњавања, заменица председника Уставног суда је нагласила да је, у складу са чврсто изграђеном јуриспруденцијом Европског суда за људска права, забрана злостављања апсолутна, односно да права на телесни интегритет и људско достојанство не могу бити укинута ни у доба рата или друге јавне опасности, укључујући и опасност од тероризма, организованог криминала или било које људске делатности која би могла угрозити државни и друштвени поредак. Такође, она је нагласила да никаква лична својства и понашање жртве, ма како гнусно било - као што је то управо био случај у вези са којим је Уставни суд донео одлуку у којој је по први пут утврдио повреду права на неповредивост физичког и психичког интегритета - не могу оправдати злостављање. Одлуку Уставног суда у предмету Уж-4100/2011 (Малиша Јевтовић) детаљно је представила саветница Уставног суда Наташа Плавшић.

Заштитник грађана Саша Јанковић нагласио је да Србија не чини довољно у области превенције и кажњавања случајева тортуре, као једног од најтежих кривичних дела у европској правној пракси, а јавност има "незрео" однос према тортури и злостављању. Јанковић је подсетио да је ове године у октобру Уставни суд први пут донео одлуку о надокнади материјалне штете због преживљене тортуре у притвору, и нагласио да и поред бројних доказа починиоци нису кажњени.

Како је истакао, јавност је ову одлуку Уставног суда „дочекала на нож“, али мучење и тортура се морају кажњавати без обзира на дело које је неко починио.

- Морамо осветлити чињеницу да заштитом од тортуре не штитимо само жртве, већ сваког од нас појединачно. Какво је ово друштво и какви смо ми грађани ако се над било којим чланом нашег друштва, без обзира шта је починио, поступа нечовечно - казао је Јанковић и додао да истрага тортуре и забране злостављања мора бити брза и темељна, што до сада, како је истакaо, није био случај.

Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији др Петер Буркхард рекао је да је забрана тортуре приоритет те организације која је донела посебно декларацију у складу са Конвенцијом УН о забрани тортуре и другог нечовечног понашања.

- Надлежни органи би требало да воде непристрасну истрагу, а повреда права на физички интегритет и достојанство мора да се докаже у ефикасним поступцима, и ми ћемо помоћи успешније процесуирање - нагласио је Буркхард.

Округли сто су организовали Мисија ОЕБС-а у Србији и Заштитник грађана.