Okrugli sto „Prevencija i kažnjivost za torturu“

10.12.2013.

Zamenica predsednika Ustavnog suda, prof. dr Marija Draškić, učestovala je u radu Okruglog stola „Prevencija i kažnjivost za torturu“ koji je održan 6. decembra 2013. godine u hotelu „Zira“ u Beogradu.

Govoreći o zabrani mučenja i nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, zamenica predsednika Ustavnog suda je naglasila da je, u skladu sa čvrsto izgrađenom jurisprudencijom Evropskog suda za ljudska prava, zabrana zlostavljanja apsolutna, odnosno da prava na telesni integritet i ljudsko dostojanstvo ne mogu biti ukinuta ni u doba rata ili druge javne opasnosti, uključujući i opasnost od terorizma, organizovanog kriminala ili bilo koje ljudske delatnosti koja bi mogla ugroziti državni i društveni poredak. Takođe, ona je naglasila da nikakva lična svojstva i ponašanje žrtve, ma kako gnusno bilo - kao što je to upravo bio slučaj u vezi sa kojim je Ustavni sud doneo odluku u kojoj je po prvi put utvrdio povredu prava na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta - ne mogu opravdati zlostavljanje. Odluku Ustavnog suda u predmetu Už-4100/2011 (Mališa Jevtović) detaljno je predstavila savetnica Ustavnog suda Nataša Plavšić.

Zaštitnik građana Saša Janković naglasio je da Srbija ne čini dovoljno u oblasti prevencije i kažnjavanja slučajeva torture, kao jednog od najtežih krivičnih dela u evropskoj pravnoj praksi, a javnost ima "nezreo" odnos prema torturi i zlostavljanju. Janković je podsetio da je ove godine u oktobru Ustavni sud prvi put doneo odluku o nadoknadi materijalne štete zbog preživljene torture u pritvoru, i naglasio da i pored brojnih dokaza počinioci nisu kažnjeni.

Kako je istakao, javnost je ovu odluku Ustavnog suda „dočekala na nož“, ali mučenje i tortura se moraju kažnjavati bez obzira na delo koje je neko počinio.

- Moramo osvetliti činjenicu da zaštitom od torture ne štitimo samo žrtve, već svakog od nas pojedinačno. Kakvo je ovo društvo i kakvi smo mi građani ako se nad bilo kojim članom našeg društva, bez obzira šta je počinio, postupa nečovečno - kazao je Janković i dodao da istraga torture i zabrane zlostavljanja mora biti brza i temeljna, što do sada, kako je istakao, nije bio slučaj.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji dr Peter Burkhard rekao je da je zabrana torture prioritet te organizacije koja je donela posebno deklaraciju u skladu sa Konvencijom UN o zabrani torture i drugog nečovečnog ponašanja.

- Nadležni organi bi trebalo da vode nepristrasnu istragu, a povreda prava na fizički integritet i dostojanstvo mora da se dokaže u efikasnim postupcima, i mi ćemo pomoći uspešnije procesuiranje - naglasio je Burkhard.

Okrugli sto su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Zaštitnik građana.