Обука саветника и сарадника у Уставном суду

12.04.2024.

Председница Уставног суда Снежана Марковић обратила се данас, 12. априла 2024. године, учесницима обуке „Тест квалитета закона и тест пропорционалности у пракси Европског суда за људска права“, која је организована за саветнике и сараднике у Уставном суду, у хотелу „Метропол“, у Београду.

- Познавање и примена праксе Европског суда за људска права у нашем правном систему, а пре свега у пракси Уставног суда, је наша обавеза и од великог је значаја за заштиту људских права и основних слобода и владавину права у нашој земљи - рекла је председница Марковић и додала да, поступајући у предметима по уставним жалбама, али и у предметима нормативне контроле, за шта је везана и тема обуке, Уставни суд своју праксу усклађује са праксом и ставовима Европског суда.

Председница Марковић је истакла да улога и значај саветника и сарадника у процесу рада на предметима и изради одлука Уставног суда често није довољно позната или назначена. Такође је додала да је за постизање ефикасности и квалитета у раду Уставног суда, од пресудног значаја, осим ангажовања судија, и рад саветника и сарадника.

- Свестан тога, Уставни суд ће увек бити партнер у организацији и реализацији оваквих обука, са Саветом Европе и другим партнерским организацијама - закључила је председница Марковић.  

О теми обуке учесницима је говорила судија Уставног суда др Наташа Плавшић. Судија Плавшић је такође истакла значај пројекта „Унапређивање заштите људских права у Србији“, који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“ у периоду од 2023. до 2026. године и најавила да ће у оквиру њега бити организовано још обука. Такође, о теми су говорили виши правни саветник Европског суда за људска права Evgueni Boev, консултанткиња Савета Европе, судија Врховног суда у пензији и бивша судија Уставног суда Катарина Манојловић Андрић, као и координаторка пројекта из Канцеларије Савета Европе у Београду Дина Добрковић.

Обука саветника и сарадника Уставног суда организована је у сарадњи са Саветом Европе, у оквиру пројекта „Унапређивање заштите људских права у Србији“, осмишљеног тако да омогући и допринесе заштити људских права у Србији од стране домаћих правосудних органа у складу са европским стандардима људских права, а који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“ у периоду од 2023. до 2026. године. 

Обука саветника и сарадника у Уставном суду
 
Обука саветника и сарадника у Уставном суду