Ustavni sud usvojio prvu žalbu neizabranog sudije

28.05.2010.

            Ustavni sud je većinom glasova na današnjoj sednici  usvojio žalbu Zorana Saveljića kome je Odlukom Visokog saveta sudstva (06-00-37/2009-01) od 25. decembra 2009. godine, utvrđen  prestanak  sudijske  dužnosti  sa 31. decembrom 2009.godine,   kao i svim  sudijama neizabranim u skladu sa Zakonom o sudijama („Službeni glasnik RS", br.116/08). 
           Sud je usvojio žalbu i poništio osporenu  Odluku  samo u delu stava I.tačka 662. izreke,  koji se odnosi  na podnosioca,  jer VSS nije u ostavljenom roku postupio  u skladu sa stavovima Ustavnog suda  da svim neizabranim sudijama , pa i podnosiocu žalbe, dostavi pojedinačne odluke o prestanku  njihove sudijske dužnosti sa konkretnim i individualizovanim razlozima  zbog kojih nisu izabrani na stalnu sudijsku  funkciju,  a zbog čega im je  prestala sudijska dužnost .
            Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 30 dana od dana prijema ove odluke,  ponovo odluči o prijavi podnosioca žalbe Z.Saveljića podnetoj na Oglas  za izbor za sudiju na stalnoj sudijskoj funkciji u Apelacionom sudu u Nišu i Višem sudu u Nišu. Sud je odbacio zahtev podnosioca žalbe  za odlaganje izvršenja osporene Odluke VSS  i za odlaganje izbora sudija koji je u toku jer je u ovom predmetu doneo konačnu odluku.