Уставни суд усвојио прву жалбу неизабраног судије

28.05.2010.

            Уставни суд је већином гласова на данашњој седници  усвојио жалбу Зорана Савељића коме је Одлуком Високог савета судства (06-00-37/2009-01) од 25. децембра 2009. године, утврђен  престанак  судијске  дужности  са 31. децембром 2009.године,   као и свим  судијама неизабраним у складу са Законом о судијама („Службени гласник РС", бр.116/08). 
           Суд је усвојио жалбу и поништио оспорену  Одлуку  само у делу става I.тачка 662. изреке,  који се односи  на подносиоца,  јер ВСС није у остављеном року поступио  у складу са ставовима Уставног суда  да свим неизабраним судијама , па и подносиоцу жалбе, достави појединачне одлуке о престанку  њихове судијске дужности са конкретним и индивидуализованим разлозима  због којих нису изабрани на сталну судијску  функцију,  а због чега им је  престала судијска дужност .
            Уставни суд је наложио Високом савету судства да у року од 30 дана од дана пријема ове одлуке,  поново одлучи о пријави подносиоца жалбе З.Савељића поднетој на Оглас  за избор за судију на сталној судијској функцији у Апелационом суду у Нишу и Вишем суду у Нишу. Суд је одбацио захтев подносиоца жалбе  за одлагање извршења оспорене Одлуке ВСС  и за одлагање избора судија који је у току јер је у овом предмету донео коначну одлуку.