Ustavni sud obeležio 50 godina postojanja

28.10.2013.

         
          Međunarodnom konferencijom „Položaj i perspektiva ustavnog sudstva“, koja je održana 17. oktobra 2013. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, Ustavni sud Srbije je obeležio 50 godina svog postojanja. Otvarajući konferenciju, predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević, istakao je, između ostalog, da je Ustavni sud upravo u ovoj godini jubileja konačno dobio reprezentativnu zgradu i adekvatan smeštajni prostor čime je omogućeno kadrovsko jačanje stručne službe i stvorene su realne pretpostavke za poboljšanje kvaliteta sudskih odluka i ubrzanje postupka.

 

 

        - Sve to, kao i na delu potvrđeno opredeljenje Vlade da poštuje zakonom propisanu budžetsku samostalnog Ustavnog suda uverava nas da je Ustavni sud Srbije konačno prevazišao sve prepreke koje su ga u prošlosti objektivno sprečavale da kao samostalan i nezavisan državni organ ostvari pun doprinos na uspostavljanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda u skladu sa Ustavom Srbije i međunarodno priznatim pravnim standardima - kazao je Slijepčević i dodao da je toj misiji Ustavni sud iskreno posvećen bez obzira na činjenicu da li i u kojoj meri važeći Ustav obezbeđuje ostvarivanje svih očekivanja aktuelnih učesnika političkog i pravnog oblikovanja procesa demokratizacije našeg društva.

          Predsednik Ustavnog suda takođe je naglasio da je ostvarenje tih nastojanja Ustavnog suda opredeljeno i njegovom spremnošću da uvažavajući iskustva i sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu drugih ustavnih sudova u regionu i u Evropi da svoj doprinos uspostavljanju vladavine prava i unapređenja demokratskih procesa u Republici Srbiji.

         Govor predsednika Ustavnog suda Srbije dr Dragiše B. Slijepčevića u celini možete pogledati ovde.

       Obraćajući se učesnicima konferencije predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je, između ostalog, naglasio da je u interesu Srbije da Ustavni sud bude, kako je i predviđeno, samostalan i nezavisan državni organ koji štiti ustavnost i zakonitost i ljudska i manjinska prava i slobode.

       - Ako Narodna skupština, zadužena za donošenje zakona i drugih propisa, predstavlja volju i svest naroda, onda Ustavni sud, zadužen za kontrolu njihove ustavnosti i zakonitosti predstavlja savest naroda, savest koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo Ustav kao skup osnovnih principa na kojima počiva svaka civilizovana i uređena društvena zajednica - rekao je Nikolić i dodao da kada govorimo o Ustavnom sudu govorimo zapravo o nezavisnosti, stručnosti i pravdi. To su tri stuba na kojima on počiva.

        Govor predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u celini možete pogledati ovde.

       Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport je istakao da jak Ustavni sud, dobro izbalansiranog sastava i jasno definisane nadležnosti predstavlja dobar instrument zaštite principa vladavine prava i garant poštovanja ljudskih prava, kako su to ocenili i eksperti Venecijanske komisije u jednom od svojih izveštaja, te da se nada da će Ustavni sud vrlo brzo ojačati svoje kapacitete kako bi mogao da još uspešnije rešava veliki broj predmeta koji su pred njim.

      - Nezavisan, fer i efikasan sudski proces garantuje da se zakoni neće zloupotrebiti ili retroaktivno izmeniti. Ustavni sud kroz svoj rad i svoje odluke ima jednu posebnu i važnu kontrolnu ulogu u svim oblastima života - rekao je Devenport.

      Govor šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkla Devenporta u celini možete pogledati ovde.

     U uvodnom delu konferencije učesnicima su se obratili i predsednik Venecijanske komisije Gianni Buquicchio, potpredsednica Ustavnog suda Austrije Brigitte Bierlein, ambasador OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard i predstavnik IRZ, rukovodilac odeljenja za BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju Stefan Pürner.

    Radove su na konferenciji predstavili potpredsednica Ustavnog suda Austrije dr Brigitte Bierlein, predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije dr Valery Zorkin, sudije Ustavnog suda Srbije prof. dr Olivera Vučić i prof. dr Dragan Stojanović, predsednik Ustavnog suda Mađarske prof. dr Péter Paczolay, predsednica Ustavnog suda Republike Hrvatske prof. dr Jasna Omejec, predsednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić, predsednik Ustavnog suda Republike Makedonije Branko Naumoski, sudija Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić, zamenik predsednika Ustavnog suda Republike Jermenije dr Volodya Hovhannisyan, sudija Ustavnog suda Češke Republike prof. dr csc. Jan Filip, predsednik Ustavnog suda Crne Gore dr Milan Marković, sudija Ustavnog suda Ukrajine Natalia Shaptala, sudija Ustavnog suda Republike Litvanije prof. dr Toma Birmontienė, sudija Ustavnog suda Republike Bugarske prof. dr Krassen Stoichev, predsednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine dr. sc. Kata Senjak i sudija Evropskog suda za ljudska prava dr Dragoljub Popović.

       Konferenciju je organizovao Ustavni sud Srbije, uz podršku Venecijanske komisije, Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Galeriju slika možete pogledati ovde.