Уставни суд обележио 50 година постојања

28.10.2013.

         
          Међународном конференцијом „Положај и перспектива уставног судства“, која је одржана 17. октобра 2013. године у Дому Народне скупштине Републике Србије у Београду, Уставни суд Србије је обележио 50 година свог постојања. Отварајући конференцију, председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић, истакaо је, између осталог, да је Уставни суд управо у овој години јубилеја коначно добио репрезентативну зграду и адекватан смештајни простор чиме је омогућено кадровско јачање стручне службе и створене су реалне претпоставке за побољшање квалитета судских одлука и убрзање поступка.

 

 

        - Све то, као и на делу потврђено опредељење Владе да поштује законом прописану буџетску самосталног Уставног суда уверава нас да је Уставни суд Србије коначно превазишао све препреке које су га у прошлости објективно спречавале да као самосталан и независан државни орган оствари пун допринос на успостављању владавине права и заштите људских права и слобода у складу са Уставом Србије и међународно признатим правним стандардима - казао је Слијепчевић и додао да је тој мисији Уставни суд искрено посвећен без обзира на чињеницу да ли и у којој мери важећи Устав обезбеђује остваривање свих очекивања актуелних учесника политичког и правног обликовања процеса демократизације нашег друштва.

          Председник Уставног суда такође је нагласио да је остварење тих настојања Уставног суда опредељено и његовом спремношћу да уважавајући искуства и судску праксу Европског суда за људска права и праксу других уставних судова у региону и у Европи да свој допринос успостављању владавине права и унапређења демократских процеса у Републици Србији.

         Говор председникa Уставног суда Србије др Драгише Б. Слијепчевића у целини можете погледати овде.

       Обраћајући се учесницима конференције председник Републике Србије Томислав Николић је, између осталог, нагласио да је у интересу Србије да Уставни суд буде, како је и предвиђено, самосталан и независан државни орган који штити уставност и законитост и људска и мањинска права и слободе.

       - Ако Народна скупштина, задужена за доношење закона и других прописа, представља вољу и свест народа, онда Уставни суд, задужен за контролу њихове уставности и законитости представља савест народа, савест која ће нас опоменути увек када занемаримо Устав као скуп основних принципа на којима почива свака цивилизована и уређена друштвена заједница - рекао је Николић и додао да када говоримо о Уставном суду говоримо заправо о независности, стручности и правди. То су три стуба на којима он почива.

        Говор председника Републике Србије Томислава Николића у целини можете погледати овде.

       Шеф делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт је истакао да јак Уставни суд, добро избалансираног састава и јасно дефинисане надлежности представља добар инструмент заштите принципа владавине права и гарант поштовања људских права, како су то оценили и експерти Венецијанске комисије у једном од својих извештаја, те да се нада да ће Уставни суд врло брзо ојачати своје капацитете како би могао да још успешније решава велики број предмета који су пред њим.

      - Независан, фер и ефикасан судски процес гарантује да се закони неће злоупотребити или ретроактивно изменити. Уставни суд кроз свој рад и своје одлуке има једну посебну и важну контролну улогу у свим областима живота - рекао је Девенпорт.

      Говор шефа Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкла Девенпорта у целини можете погледати овде.

     У уводном делу конференцијe учесницима су се обратили и председник Венецијанске комисије Gianni Buquicchio, потпредседница Уставног суда Аустрије Brigitte Bierlein, амбасадор ОЕБС-а у Србији Peter Burkhard и представник IRZ, руководилац одељења за БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију Stefan Pürner.

    Радове су на конференцији представили потпредседница Уставног суда Аустрије dr Brigitte Bierlein, председник Уставног суда Руске Федерације dr Valery Zorkin, судије Уставног суда Србије проф. др Оливера Вучић и проф. др Драган Стојановић, председник Уставног суда Мађарске prof. dr Péter Paczolay, председница Уставног суда Републике Хрватске prof. dr Jasna Omejec, председница Уставног суда Босне и Херцеговине Valerija Galić, председник Уставног суда Републике Македоније Branko Naumoski, судија Уставног суда Србије др Боса Ненадић, заменик председника Уставног суда Републике Јерменије dr Volodya Hovhannisyan, судија Уставног суда Чешке Републике prof. dr csc. Jan Filip, председник Уставног суда Црне Горе dr Milan Marković, судија Уставног суда Украјине Natalia Shaptala, судија Уставног суда Републике Литваније prof. dr Toma Birmontienė, судија Уставног суда Републике Бугарске prof. dr Krassen Stoichev, председница Уставног суда Федерације Босне и Херцеговине dr. sc. Kata Senjak и судија Европског суда за људска права др Драгољуб Поповић.

       Конференцију је организовао Уставни суд Србије, уз подршку Венецијанске комисије, Немачке фондације за међународну правну сарадњу (IRZ), Пакта за стабилност југоисточне Европе и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Галерију слика можете погледати овде.