Tribina Ustavnog suda i Zaštitnika građana u Somboru

26.10.2010.

Ustavni sud Srbije, u saradnji sa Zaštitnikom građana i Nemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju -IRZ,   održao je u ponedeljak 25. oktobra 2010. godine u Somboru  prezentaciju uloge i nadležnosti Ustavnog suda  u neposrednoj zaštiti ljudskih prava i sloboda.

U prepodnevnim satima, predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić i zaštitnik građana Saša Jaković sastali su se sa gradonačelnikom Sombora, predstavnicima organa uprave i lokalne samouprave, sudstva i  tužilaštva.  Tom prilikom predsednica Nenadić je prisutne  upoznala sa postupanjem Ustavnog suda po ustavnim žalbama, sa posebnim osvrtom na broj ustavnih žalbi koje je Sud primio sa područja Sombora, najčešćim razlozima, odnosno povredama  Ustavom zajemčenih prava na koje se građani žale, i organima čiji su akti ili radnje najčešće osporavani, pri čemu je konstatovala da se oko 95% ustavnih žalbi odnosi na akte sudova.

U razgovoru sa predstavnicima lokalnih medija, predsednica Nenadić  je izjavila da Ustavni sud ne treba da zamenjuje druge državne organe već ima funkciju „ čuvara Ustava“ koja ga obavezuje da štiti ustavnost i zakonitost, odnosno da iz pravnog poretka otklanja opšte pravne akte koji su neustavni, pri tom ne rešavajući meritorno, umesto tih organa. Predstavnici medija bili su zainteresovani i za slučajeve pred Ustavnim sudom sa područja Sombora, odnosno na koje  se povrede prava najčešće žale građani Sombora i čiji su akti ili radnje, kojeg organa ili organizacije koja vrši javna ovlašćenja, najčešće osporavani.  Predsednica Nenadić upoznala je novinare i sa tim da je dospupnost  našeg  Ustavnog suda građanima u odnosu na druge ustavne sudove verovatno najveća, imajući u vidu korpus Ustavom zajemčenih prava na čiju se povredu građani mogu žaliti, kao i činjenice da se za postupak pred Sudom ne plaća taksa i nije obavezno zastupanje od strane stručnog lica.

Predsednica Ustavnog suda i zaštitnik građana susreli su se i sa udruženjima distrofičara, koji su izložili svoje probleme u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava. Zaključak tog sastanka bio je da su osobe sa invaliditetom i dalje jedna od najugroženijih društvenih grupa te da im je u ostvarivanju prava neophodna veća institucionalna  materijalna podrška države.

Na popodnevnoj tribini održanoj u zgradi Županije, predsednica Nenadić je informisala građane o nadležnostima Ustavnog suda, sa naročitim osvrtom na  postupanje Suda u neposrednoj zaštiti ljudskih prava, odnosno radu po ustavnim žalbama, čiji je broj u velikom porastu u odnosu na prethodnu godinu. Takođa je građane uputila kada i protiv kojih akata ili radnji se može podneti ustavna žalba, a podeljen je i liflet Vodič kroz ustavnu žalbu. Prisutni  građani su iznosili svoja iskustva i pojedinačne slučajeve vezane za povredu nekog od prava i bili zainteresovani za način na koji mogu da ostvare svoja prava u Ustavnom sudu. Posebno interesovanje su pokazali  za postupanje sudova u razumnom roku, a predsednica Nenadić je konstatovala da je nepoštovanje tog prava i dalje vodeći razlog za podnošenje ustavne žalbe. Građane je interesovalo, pored ostalog, i koliko Sud i zaštitinik građana mogu biti efikasni u zaštiti ljudskih prava odnosno da li su postojeći pravni mehanizmi adekvatni.

Na tribini je učestvovao i dr Torston Jobst iz Odeljenja za ustavno pravo Ministarstva pravde SR Nemačke, koji je prezentovao postupanje Saveznog ustavnog suda Nemačke u zaštiti ljudskih prava, što je takođe izavalo interesovanje građana. Tribinu je podržala Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju IRZ, čiji je predstavnik g. Kristijan Huk takođe prisustvovao i obratio se građanima.