Трибина Уставног суда и Заштитника грађана у Сомбору

26.10.2010.

Уставни суд Србије, у сарадњи са Заштитником грађана и Немачком фондацијом за међународну правну сарадњу -ИРЗ,   одржао је у понедељак 25. октобра 2010. године у Сомбору  презентацију улоге и надлежности Уставног суда  у непосредној заштити људских права и слобода.

У преподневним сатима, председница Уставног суда Србије др Боса Ненадић и заштитник грађана Саша Јаковић састали су се са градоначелником Сомбора, представницима органа управе и локалне самоуправе, судства и  тужилаштва.  Том приликом председница Ненадић је присутне  упознала са поступањем Уставног суда по уставним жалбама, са посебним освртом на број уставних жалби које је Суд примио са подручја Сомбора, најчешћим разлозима, односно повредама  Уставом зајемчених права на које се грађани жале, и органима чији су акти или радње најчешће оспоравани, при чему је констатовала да се око 95% уставних жалби односи на акте судова.

У разговору са представницима локалних медија, председница Ненадић  је изјавила да Уставни суд не треба да замењује друге државне органе већ има функцију „ чувара Устава“ која га обавезује да штити уставност и законитост, односно да из правног поретка отклања опште правне акте који су неуставни, при том не решавајући мериторно, уместо тих органа. Представници медија били су заинтересовани и за случајеве пред Уставним судом са подручја Сомбора, односно на које  се повреде права најчешће жале грађани Сомбора и чији су акти или радње, којег органа или организације која врши јавна овлашћења, најчешће оспоравани.  Председница Ненадић упознала је новинаре и са тим да је доспупност  нашег  Уставног суда грађанима у односу на друге уставне судове вероватно највећа, имајући у виду корпус Уставом зајемчених права на чију се повреду грађани могу жалити, као и чињенице да се за поступак пред Судом не плаћа такса и није обавезно заступање од стране стручног лица.

Председница Уставног суда и заштитник грађана сусрели су се и са удружењима дистрофичара, који су изложили своје проблеме у остваривању основних људских права. Закључак тог састанка био је да су особе са инвалидитетом и даље једна од најугроженијих друштвених група те да им је у остваривању права неопходна већа институционална  материјална подршка државе.

На поподневној трибини одржаној у згради Жупаније, председница Ненадић је информисала грађане о надлежностима Уставног суда, са нарочитим освртом на  поступање Суда у непосредној заштити људских права, односно раду по уставним жалбама, чији је број у великом порасту у односу на претходну годину. Такођа је грађане упутила када и против којих аката или радњи се може поднети уставна жалба, а подељен је и лифлет Водич кроз уставну жалбу. Присутни  грађани су износили своја искуства и појединачне случајеве везане за повреду неког од права и били заинтересовани за начин на који могу да остваре своја права у Уставном суду. Посебно интересовање су показали  за поступање судова у разумном року, а председница Ненадић је констатовала да је непоштовање тог права и даље водећи разлог за подношење уставне жалбе. Грађане је интересовало, поред осталог, и колико Суд и заштитиник грађана могу бити ефикасни у заштити људских права односно да ли су постојећи правни механизми адекватни.

На трибини је учествовао и др Торстон Јобст из Одељења за уставно право Министарства правде СР Немачке, који је презентовао поступање Савезног уставног суда Немачке у заштити људских права, што је такође изавало интересовање грађана. Трибину је подржала Немачка фондација за међународну правну сарадњу ИРЗ, чији је представник г. Кристијан Хук такође присуствовао и обратио се грађанима.