Tradicionalna novogodišnja svečanost u Ustavnom sudu

28.12.2010.

Povodom završetka sudeće 2010. godine u Ustavnom sudu održan je u ponedeljak  27. decembra 2010. godine  tradicionalni sastanak  sudija i svih savetnika Suda. Tom prilikom dr Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda obratila se saradnicima ukazujući da je i pored složenih uslova u kojima je Sud  delovao tokom 2010. godine,  uspeo da reši gotovo 3000 predmeta.

Naglasila je  da je  uprkos tome što je sve  do septembra Sud  radio u nepotpunom sastavu, uz neadekvatna zakonska rešenja u pogledu organizacije i načina rada, ogroman priliv predmeta, među kojima je  više od pet hiljada ustavnih žalbi,  kao i druge okolnosti koje su otežavale rad, Ustavni sud je uspeo da svojim odlukama jasno iskazuje svoje stavove  o kršenju Ustava i zakona, odnosno o povredama ljudskih prava i sloboda, nezavisno od toga ko je te povrede činio. Predsednica Nenadić posebno se zahvalila stručnoj službi Suda koja je zajedno sa sudijama podnela ogroman teret  u savladavanju sve obimnijeg posla. 

Sudija dr Agneš Kartag Odri, koja će do  izbora novog predsednika predsedavati sednicama  Suda,  u ime svih sudija, saradnika i zaposlenih  zahvalila je dosadašnjoj predsednici dr  Nenadić „ koja je svojim znanjem, neiscrpnom energijom, radnom disciplinom ali i ličnim autoritetom doprinela da Ustavni sud postane institucija od ugleda“.

-Njena sposobnost da se izbori sa složenim i delikatnim ustavnopravnim problemima,  da nađe izlaz i u situacijama koje se često čine bezizlaznim, lakoća komunikacije sa zvaničnicima, državnicima, živim legendama ustavnog sudovanja ali i sa svima onima koji od Ustavnog suda očekuju zaštitu svojih ljudskih i manjinskih prava - učinili su je priznatom i poštovanom kako u našoj tako i u međunarodnoj ustavnopravnoj  javnosti-rekla je, pored ostalog, dr Kartag Odri.