Традиционална новогодишња свечаност у Уставном суду

28.12.2010.

Поводом завршетка судеће 2010. године у Уставном суду одржан је у понедељак  27. децембра 2010. године  традиционални састанак  судија и свих саветника Суда. Том приликом др Боса Ненадић, председница Уставног суда обратила се сарадницима указујући да је и поред сложених услова у којима је Суд  деловао током 2010. године,  успео да реши готово 3000 предмета.

Нагласила је  да је  упркос томе што је све  до септембра Суд  радио у непотпуном саставу, уз неадекватна законска решења у погледу организације и начина рада, огроман прилив предмета, међу којима је  више од пет хиљада уставних жалби,  као и друге околности које су отежавале рад, Уставни суд је успео да својим одлукама јасно исказује своје ставове  о кршењу Устава и закона, односно о повредама људских права и слобода, независно од тога ко је те повреде чинио. Председница Ненадић посебно се захвалила стручној служби Суда која је заједно са судијама поднела огроман терет  у савладавању све обимнијег посла. 

Судија др Агнеш Картаг Одри, која ће до  избора новог председника председавати седницама  Суда,  у име свих судија, сарадника и запослених  захвалила је досадашњој председници др  Ненадић „ која је својим знањем, неисцрпном енергијом, радном дисциплином али и личним ауторитетом допринела да Уставни суд постане институција од угледа“.

-Њена способност да се избори са сложеним и деликатним уставноправним проблемима,  да нађе излаз и у ситуацијама које се често чине безизлазним, лакоћа комуникације са званичницима, државницима, живим легендама уставног судовања али и са свима онима који од Уставног суда очекују заштиту својих људских и мањинских права - учинили су је признатом и поштованом како у нашој тако и у међународној уставноправној  јавности-рекла је, поред осталог, др Картаг Одри.