Svečanom sednicom obeleženo pola veka od osnivanja Ustavnog suda

30.12.2013.

- Misija Ustavnog suda je da, tumačeći pisano slovo Ustava, ne zanemari njegov duh, njegovu univerzalnu, civilizacijsku, ljudsku dimenziju, koja proizilazi iz njegove celine - rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić na Svečanoj  sednici Ustavnog suda, održanoj 25. decembra 2013. godine, povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja Ustavnog suda Srbije.  

Kako je istakao, uloga Ustavnog suda je čak i savetodavna i to je njegov specifični doprinos razvoju i unapređenju našeg zakonodavstva.

- Naime, odlučujući o tome da li je neki zakon u skladu sa Ustavom ili ne, Ustavni sud bi trebalo da podstakne, uputi, posavetuje zakonodavca kako da uredi određeno pitanje ili društveni odnos, a da se ne ogreši o Ustav svoje zemlje. Ako to Ustavni sud učini argumentacijom zasnovanom na Ustavu, poštujući osnovna načela i pravila ustavotvorne nauke i struke, sačuvaće Ustavom proklamovanu podelu vlasti i ujedno pomoći da se zakoni naše zemlje unaprede. Otuda ovu savetodavnu ulogu Ustavnog suda smatram izvanredno značajnom - rekao je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić je takođe istakao da sudiju doživljava kao osobu koja sjedinjuje u sebi vrline nepristrasnog, mudrog zakonodavca i odgovornog državnog službenika.

- Sposoban da spor rešava ne zanemarujući širi društveno-politički i istorijski kontekst, imun na pritiske svake vrste, sudija Ustavnog suda Srbije sa svojim kolegama mora da izgradi bastion odbrane vladavine prava koja suštinski znači podređenost politike i naročito izvršne vlasti objektivnom pravu - rekao je predsednik Nikolić.

Govor predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u celini možete pogledati ovde.

- Ustavni sud Srbije obeležava u ovoj godini ne samo pola veka svog postojanja nego i istrajnost u delotvornoj i efikasnoj zaštiti ustavnopravnog poretka i ljudskih prava i sloboda - rekao je predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić  i dodao da je, saglasno Ustavom utvrđenom položaju i nadležnostima, Ustavni sud u pravnom sistemu Republike Srbije pozicioniran kao samostalan i nezavisan državni organ, čiji je osnovni zadatak zaštita ustavnosti i zakonitosti i ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Kako je naglasio, Vlada Republike Srbije preduzima sve mere iz svoje nadležnosti da se obezbedi izvršenje odluka Ustavnog suda, a posebnu pažnju je posvetila donošenju novih zakona i usaglašavanju sa Ustavom onih odredbi pojedinih zakona koje je Ustavni sud svojim odlukama oglasio neustavnim.

- Odluke koje donosi Ustavni sud Srbije obezbeđuju efikasnu zaštitu Ustava i doprinose poštovanju i primeni i drugih načela i vrednosti koje čine sadržaj osnovnih principa ustavnosti - rekao je predsednik Vlade Republike Srbije i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ovaj značajan jubilej obeležavamo u novoj zgradi Ustavnog suda, te da je ova Vlada prva i jedina koja je uvažila ustavni položaj Ustavnog suda Srbije, potrebu i nužnost da se njegova nezavisnost i samostalnost potvrdi i obezbeđivanjem adekvatnog prostora u zgradi koja svojim položajem, izgledom i funkcionalnošću potvrđuje njegov status.

Govor predsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića u celini možete pogledati ovde.

- Ova godišnjica dobija još više na značaju u ovoj, za sve nas, značajnoj godini, jer smo uspeli u svojim naporima i napravili značajan korak ka našem zajedničkom cilju-pridruživanju evropskoj porodici naroda - rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević i dodao da je tome svojim radom svakako doprineo Ustavni sud, imajući u vidu da se istinski okrenuo zaštiti osnovnih načela vladavine prava i temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva je takođe naglasio da se, nadležnošću Ustavnog suda da odlučuje o ustavnim žalbama, Republika Srbija i stvarno priključila evropskom trendu uspostavljanja neposredne ustavne zaštite ljudskih prava i sloboda.

- Taj pozitivan trend je prepoznat i od strane građana Republike Srbije koji se u sve većem broju obraćaju Ustavnom sudu tražeći zaštitu i otklanjanje posledica nezakonitih i neustavnih odluka donetih od strane javnih organa. To ujedno govori o poverenju građana u rad Ustavnog suda i njegovu važnu kontrolnu ulogu u svim sferama života - kazao je predsednik Milojević.

Govor predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomira Milojevića u celini možete pogledati ovde.

- Ustavni sud Srbije u 2013. godini obeležava izuzetan jubilej-50 godina svog postojanja. U vreme njegovog osnivanja, 26. juna 1963. godine, u svetu su postojali još samo ustavni sudovi Austrije, Nemačke i Italije. Zato se osnivanjem svog Ustavnog suda pre pola veka i država Srbija svrstala u red demokratskih društava u kojima se uloga čuvara ustava, garanta vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda poverava ustavnom sudu kao nezavisnom i samostalnom državnom organu - rekao je predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević.

Kako je istakao, Sud je iskazao iskreno i bezuslovno nastojanje da svojim odlukama na delu doprinese očuvanju vladavine prava i ostvari efikasnu zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

- Zato želim da naglasim da ostvarenje takve misije Ustavnog suda neće sprečiti ni medijska ni politikantska osporavanja njegovog rada iznošenjem neistinitih tvrdnji o podudarnosti pojedinih odluka Suda sa političkim ciljevima određenih političkih struktura - rekao je predsednik Slijepčević i dodao da dosadašnja iskustva u radu Suda ukazuju da danas nema gotovo nijedne političke stranke koja motivisana svojim političkim ciljevima nije kritikovala odluke Suda.

- Upravo je to i nepobitan dokaz da su odluke Ustavnog suda lišene svakog političkog i „mirisa i ukusa“ i apsolutnog odsustva bilo kog motiva njihovog donošenja u službi bilo koje političke opcije i cilja. Ustavni sud će i ubuduće ostati posvećen beskompromisnom ostvarenju svoje misije čuvara Ustava. Zato sam uveren da će i predstojeće, buduće odluke, Sud donositi isključivo u ostvarenju tog cilja - kazao je predsednik Ustavnog suda.

Govor predsednika Ustavnog suda dr Dragiše B. Slijepčevića u celini možete pogledati ovde.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević je na kraju svečane sednice uručio plakete i grb Ustavnog suda zaposlenima koji u Sudu rade više od 20 godina i daju lični doprinos ostvarivanju uloge Ustavnog suda u zaštiti ustavnosti i zakonitosti i ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Dobitnici su Snežana Nakovska Antić (u Ustavnom sudu radi 38 godina), Olga Miladinović i Zorica Đorđević (u Ustavnom sudu rade 36 godina), Zorka Brkić (u Ustavnom sudu radi 33 godine), Ljiljana Sarić i Miodrag Bokšan (u Ustavnom sudu rade 28 godina) i Radmila Ugrin (u Ustavnom sudu radi 20 godina).

Galeriju slika možete pogledati ovde.