Свечаном седницом обележено пола века од оснивања Уставног суда

30.12.2013.

- Мисија Уставног суда је да, тумачећи писано слово Устава, не занемари његов дух, његову универзалну, цивилизацијску, људску димензију, која произилази из његове целине - рекао је председник Републике Србије Томислав Николић на Свечаној  седници Уставног суда, одржаној 25. децембра 2013. године, поводом обележавања 50 година од оснивања Уставног суда Србије.  

Како је истакао, улога Уставног суда је чак и саветодавна и то је његов специфични допринос развоју и унапређењу нашег законодавства.

- Наиме, одлучујући о томе да ли је неки закон у складу са Уставом или не, Уставни суд би требало да подстакне, упути, посаветује законодавца како да уреди одређено питање или друштвени однос, а да се не огреши о Устав своје земље. Ако то Уставни суд учини аргументацијом заснованом на Уставу, поштујући основна начела и правила уставотворне науке и струке, сачуваће Уставом прокламовану поделу власти и уједно помоћи да се закони наше земље унапреде. Отуда ову саветодавну улогу Уставног суда сматрам изванредно значајном - рекао је председник Николић.

Председник Николић је такође истакао да судију доживљава као особу која сједињује у себи врлине непристрасног, мудрог законодавца и одговорног државног службеника.

- Способан да спор решава не занемарујући шири друштвено-политички и историјски контекст, имун на притиске сваке врсте, судија Уставног суда Србије са својим колегама мора да изгради бастион одбране владавине права која суштински значи подређеност политике и нарочито извршне власти објективном праву - рекао је председник Николић.

Говор председника Републике Србије Томислава Николића у целини можете погледати овде.

- Уставни суд Србије обележава у овој години не само пола века свог постојања него и истрајност у делотворној и ефикасној заштити уставноправног поретка и људских права и слобода - рекао је председник Владе Републике Србије Ивица Дачић  и додао да је, сагласно Уставом утврђеном положају и надлежностима, Уставни суд у правном систему Републике Србије позициониран као самосталан и независан државни орган, чији је основни задатак заштита уставности и законитости и људских и мањинских права и слобода.

Како је нагласио, Влада Републике Србије предузима све мере из своје надлежности да се обезбеди извршење одлука Уставног суда, а посебну пажњу је посветила доношењу нових закона и усаглашавању са Уставом оних одредби појединих закона које је Уставни суд својим одлукама огласио неуставним.

- Одлуке које доноси Уставни суд Србије обезбеђују ефикасну заштиту Устава и доприносе поштовању и примени и других начела и вредности које чине садржај основних принципа уставности - рекао је председник Владе Републике Србије и истакао да му је велико задовољство што овај значајан јубилеј обележавамо у новој згради Уставног суда, те да је ова Влада прва и једина која је уважила уставни положај Уставног суда Србије, потребу и нужност да се његова независност и самосталност потврди и обезбеђивањем адекватног простора у згради која својим положајем, изгледом и функционалношћу потврђује његов статус.

Говор председника Владе Републике Србије Ивице Дачића у целини можете погледати овде.

- Ова годишњица добија још више на значају у овој, за све нас, значајној години, јер смо успели у својим напорима и направили значајан корак ка нашем заједничком циљу-придруживању европској породици народа - рекао је председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић и додао да је томе својим радом свакако допринео Уставни суд, имајући у виду да се истински окренуо заштити основних начела владавине права и темељних људских права и слобода.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства је такође нагласио да се, надлежношћу Уставног суда да одлучује о уставним жалбама, Република Србија и стварно прикључила европском тренду успостављања непосредне уставне заштите људских права и слобода.

- Тај позитиван тренд је препознат и од стране грађана Републике Србије који се у све већем броју обраћају Уставном суду тражећи заштиту и отклањање последица незаконитих и неуставних одлука донетих од стране јавних органа. То уједно говори о поверењу грађана у рад Уставног суда и његову важну контролну улогу у свим сферама живота - казао је председник Милојевић.

Говор председника Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомира Милојевића у целини можете погледати овде.

- Уставни суд Србије у 2013. години обележава изузетан јубилеј-50 година свог постојања. У време његовог оснивања, 26. јуна 1963. године, у свету су постојали још само уставни судови Аустрије, Немачке и Италије. Зато се оснивањем свог Уставног суда пре пола века и држава Србија сврстала у ред демократских друштава у којима се улога чувара устава, гаранта владавине права и заштите људских права и слобода поверава уставном суду као независном и самосталном државном органу - рекао је председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић.

Како је истакао, Суд је исказао искрено и безусловно настојање да својим одлукама на делу допринесе очувању владавине права и оствари ефикасну заштиту људских и мањинских права и слобода.

- Зато желим да нагласим да остварење такве мисије Уставног суда неће спречити ни медијска ни политикантска оспоравања његовог рада изношењем неистинитих тврдњи о подударности појединих одлука Суда са политичким циљевима одређених политичких структура - рекао је председник Слијепчевић и додао да досадашња искуства у раду Суда указују да данас нема готово ниједне политичке странке која мотивисана својим политичким циљевима није критиковала одлуке Суда.

- Управо је то и непобитан доказ да су одлуке Уставног суда лишене сваког политичког и „мириса и укуса“ и апсолутног одсуства било ког мотива њиховог доношења у служби било које политичке опције и циља. Уставни суд ће и убудуће остати посвећен бескомпромисном остварењу своје мисије чувара Устава. Зато сам уверен да ће и предстојеће, будуће одлуке, Суд доносити искључиво у остварењу тог циља - казао је председник Уставног суда.

Говор председника Уставног суда др Драгише Б. Слијепчевића у целини можете погледати овде.

Председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић је на крају свечане седнице уручио плакете и грб Уставног суда запосленима који у Суду раде више од 20 година и дају лични допринос остваривању улоге Уставног суда у заштити уставности и законитости и људских и мањинских права и слободa. Добитници су Снежана Наковска Антић (у Уставном суду ради 38 година), Олга Миладиновић и Зорица Ђорђевић (у Уставном суду раде 36 година), Зорка Бркић (у Уставном суду ради 33 године), Љиљана Сарић и Миодраг Бокшан (у Уставном суду раде 28 година) и Радмила Угрин (у Уставном суду ради 20 година).

Галерију слика можете погледати овде.