Sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Republike Makedonije

12.10.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i sudije Ustavnog suda održali su danas u Ustavnom sudu sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Republike Makedonije koju predvodi predsednik tog suda Branko Naumoski. Na sastanku je bilo reči o nadležnosti i radu dva suda, kao i o pojedinim ustavno-pravnim pitanjima, naročito o postupku po ustavnoj žalbi.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević upoznao je kolege iz Makedonije sa postupkom po ustavnoj žalbi, istakavši činjenicu da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ocenio da je ustavna žalba pred Ustavnim sudom Srbije delotvorno pravno sredstvo. Takođe, predsednik Slijepčević je predsedniku i sudijama Ustavnog suda Republike Makedonije predočio i teškoće sa kojima se Ustavni sud Srbije susreće kada je reč o ovim postupcima, pre svega imajući u vidu izuzetno veliki broj predmeta, ali je naglasio da se u ovim postupcima uprkos tome postupa u razumnom roku. Govoreći o aktivnostima ustavnog suda na čijem je čelu Branko Naumoski je naglasio da taj sud ne postupa po ustavnim žalbama, ali da su, imajući u vidu da i u Makedoniji postoji ideja o uvođenju ustavne žalbe, iskustva kolega iz Ustavnog suda Srbije od velike koristi.

U razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku značajno doprineti unapređenju buduće saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Republike Makedonije. Delegacija Ustavnog suda Republike Makedonije u poseti Ustavnom sudu Srbije boravi od 11. do 14. oktobra. To je uzvratna poseta Ustavnom sudu Srbije, čija delegacija je posetila Ustavni sud Republike Makedonije u novembru 2011. godine.