Састанак са делегацијом Уставног суда Републике Македоније

12.10.2012.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић и судије Уставног суда одржали су данас у Уставном суду састанак са делегацијом Уставног суда Републике Македоније коју предводи председник тог суда Бранко Наумоски. На састанку је било речи о надлежности и раду два суда, као и о појединим уставно-правним питањима, нарочито о поступку по уставној жалби.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић упознао је колеге из Македоније са поступком по уставној жалби, истакавши чињеницу да је Европски суд за људска права у Стразбуру оценио да је уставна жалба пред Уставним судом Србије делотворно правно средство. Такође, председник Слијепчевић је председнику и судијама Уставног суда Републике Македоније предочио и тешкоће са којима се Уставни суд Србије сусреће када је реч о овим поступцима, пре свега имајући у виду изузетно велики број предмета, али је нагласио да се у овим поступцима упркос томе поступа у разумном року. Говорећи о активностима уставног суда на чијем је челу Бранко Наумоски је нагласио да тај суд не поступа по уставним жалбама, али да су, имајући у виду да и у Македонији постоји идеја о увођењу уставне жалбе, искуства колега из Уставног суда Србије од велике користи.

У разговору је закључено да ће искуства и мишљења размењена на данашњем састанку значајно допринети унапређењу будуће сарадње уставних судова Републике Србије и Републике Македоније. Делегација Уставног суда Републике Македоније у посети Уставном суду Србије борави од 11. до 14. октобра. То је узвратна посета Уставном суду Србије, чија делегација је посетила Уставни суд Републике Македоније у новембру 2011. године.