Sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

19.04.2013.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša B. Slijepčević i sudije Ustavnog suda održali su danas u Ustavnom sudu sastanak sa delegacijom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koju predvodi predsednica tog suda Valerija Galić. Na sastanku je bilo reči o radu dva suda i o njihovoj nadležnosti, pri čemu je posebna pažnja posvećena efektima odluka ustavnog suda na stanje ljudskih prava i sloboda u društvu.

Upoznajući kolege iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa efektima odluka Ustavnog suda Srbije, istaknuto je da su rezultati u zaštiti ljudskih prava i sloboda u Srbiji vidljivi, naročito u oblasti ocene ustavnosti zakona i drugih opštih akata, u okviru nadležnosti ustavnog suda da odlučuje o zabrani rada političke stranke, sindikalne organizacije ili udruženja građana, kao i u oblasti odlučivanja suda po ustavnim žalbama. Istaknuto je, između ostalog, da ustavni sudovi svojim odlukama doprinose očuvanju i zaštiti pravnog poretka, kao i delotvornoj zaštiti prava građana u postupcima pred redovnim sudovima.

U razgovoru je zaključeno da će iskustva i mišljenja razmenjena na današnjem sastanku značajno doprineti unapređenju saradnje ustavnih sudova Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine boravi u poseti Ustavnom sudu Srbije od 18. do 20. aprila. To je uzvratna poseta Ustavnom sudu Srbije, čija delegacija je Ustavni sud BiH posetila u maju 2009. godine.