Састанак са делегацијом Уставног суда Босне и Херцеговине

19.04.2013.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Б. Слијепчевић и судије Уставног суда одржали су данас у Уставном суду састанак са делегацијом Уставног суда Босне и Херцеговине коју предводи председница тог суда Валерија Галић. На састанку је било речи о раду два суда и о њиховој надлежности, при чему је посебна пажња посвећена ефектима одлука уставног суда на стање људских права и слобода у друштву.

Упознајући колеге из Уставног суда Босне и Херцеговине са ефектима одлука Уставног суда Србије, истакнуто је да су резултати у заштити људских права и слобода у Србији видљиви, нарочито у области оцене уставности закона и других општих аката, у оквиру надлежности уставног суда да одлучује о забрани рада политичке странке, синдикалне организације или удружења грађана, као и у области одлучивања суда по уставним жалбама. Истакнуто је, између осталог, да уставни судови својим одлукама доприносе очувању и заштити правног поретка, као и делотворној заштити права грађана у поступцима пред редовним судовима.

У разговору је закључено да ће искуства и мишљења размењена на данашњем састанку значајно допринети унапређењу сарадње уставних судова Републике Србије и Босне и Херцеговине. Делегација Уставног суда Босне и Херцеговине борави у посети Уставном суду Србије од 18. до 20. априла. То је узвратна посета Уставном суду Србије, чија делегација је Уставни суд БиХ посетила у мају 2009. године.