Sastanak predsednika Ustavnog suda i ambasadora Mađarske

24.07.2012.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević, sudija Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, ambasador Republike Mađarske u Srbiji Oszkar Nikowitz i njegov zamenik Zoltan Varga Haszonits sastali su se juče u Ustavnom sudu. Na sastanku je bilo reči o pravnim pojedinostima odluke Ustavnog suda kojom je utvrđena neustavnost pojedinih odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

Ambasador je iskazao posebno interesovanje za posledice koje će ova odluka imati na prava mađarske manjine u Vojvodini, pre svega u pogledu prava na službenu upotrebu jezika i pisma. Ambasador je u razgovoru naglasio da internacionalizacija tog pitanja nije poželjna, jer razume da je to unutrašnja stvar Republike Srbije.

Predsednik Ustavnog suda je u razgovoru, između ostalog, naglasio da se Ustavni sud nije opredeljivao po pitanju sadržaja prava manjina u Pokrajini, već samo ustavnim odredbama koje garantuju ostvarivanje tih prava.  U vezi pitanja upotrebe jezika i pisma manjina u AP Vojvodini, predsednik Suda je naglasio da je Ustavni sud navedene odredbe Zakona oglasio neustavnim, zato što pravo određivanja službene upotrebe jezika i pisma pripada lokalnoj samoupravi, a ne Autonomnoj pokrajini ili Republici. Opštine i gradovi su ti koji jedini mogu i treba da utvrde koji jezik i koje pismo će biti u službenoj upotrebi na njihovoj teritoriji, uvažavajući potrebe pripadnika manjinskih naroda i već dostigniti nivo u ostvarenju tog prava, naglasio je Slijepčević i dodao da se odlukom Ustavnog suda ne umanjuje nivo dostignutih prava nacionalnih manjina, već se pravo uređenja tog pitanja vraća onima kojima po Ustavu i pripada, a to su lokalne samouprave. Pravo lokalnih samouprava da uređuju službenu upotrebu jezika i pisma konstituisano je i Zakonom o zaštititi prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, rekao je predsednik Suda u razgovoru sa ambasadorom Mađarske i naglasio da se, stoga, dostignuti nivo prava nacionalnih manjina, određen tim zakonima, ne dovodi u pitanje ovom odlukom Ustavnog suda.

 Ambasador Mađarske je zahvalio predsedniku Ustavnog suda na iscrpnom razgovoru i izrazio nadu da će se nastaviti dosadašnja uspešna saradnja ustavnih sudova Mađarske i Srbije.