Састанак председника Уставног суда и амбасадора Мађарске

24.07.2012.

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић, судија Уставног суда Весна Илић Прелић, амбасадор Републике Мађарске у Србији Oszkar Nikowitz и његов заменик Zoltan Varga Haszonits састали су се јуче у Уставном суду. На састанку је било речи о правним појединостима одлуке Уставног суда којом је утврђена неуставност појединих одредби Закона о утврђивању надлежности АП Војводине.

Амбасадор је исказао посебно интересовање за последице које ће ова одлука имати на права мађарске мањине у Војводини, пре свега у погледу права на службену употребу језика и писма. Амбасадор је у разговору нагласио да интернационализација тог питања није пожељна, јер разуме да је то унутрашња ствар Републике Србије.

Председник Уставног суда је у разговору, између осталог, нагласио да се Уставни суд није опредељивао по питању садржаја права мањина у Покрајини, већ само уставним одредбама које гарантују остваривање тих права.  У вези питања употребе језика и писма мањина у АП Војводини, председник Суда је нагласио да је Уставни суд наведене одредбе Закона огласио неуставним, зато што право одређивања службене употребе језика и писма припада локалној самоуправи, а не Аутономној покрајини или Републици. Oпштине и градови су ти који једини могу и треба да утврде који језик и које писмо ће бити у службеној употреби на њиховој територији, уважавајући потребе припадника мањинских народа и већ достигнити ниво у остварењу тог права, нагласио је Слијепчевић и додао да се одлуком Уставног суда не умањује ниво достигнутих права националних мањина, већ се право уређења тог питања враћа онима којима по Уставу и припада, а то су локалне самоуправе. Право локалних самоуправа да уређују службену употребу језика и писма конституисано је и Законом о заштитити права и слобода националних мањина и Законом о службеној употреби језика и писма, рекао је председник Суда у разговору са амбасадором Мађарске и нагласио да се, стога, достигнути ниво права националних мањина, одређен тим законима, не доводи у питање овом одлуком Уставног суда.

 Амбасадор Мађарске је захвалио председнику Уставног суда на исцрпном разговору и изразио наду да ће се наставити досадашња успешна сарадња уставних судова Мађарске и Србије.