Састанак Круга председника и XIX Конгрес Конференције европских уставних судова

28.05.2024.

Председница Уставног суда Снежана Марковић учествовала је на састанку Круга председника и на XIX Конгресу Kонференције европских уставних судова, који су одржани 22. и 23. маја 2024. године, у Кишињеву, у Молдавији.

Општа тема XIX Конгреса била је: „Облици и границе уздржаности у одлучивању: примери уставних судова“.  Основ за дискусију на Конгресу били су одговори уставних судова на упитник који је раније припремљен и достављен свим уставним судовима члановима. На основу пристиглих одговора, Уставни суд Молдавије припремио је упоредну анализу, коју је учесницима представила председница Уставног суда Републике Молдавије Домника Маноле. Конгрес је био подељен у три сесије: „Интеракција између уставних судова и наднационалних судова“, „Политичко и правно у оквиру надлежности уставних судова“ и „Очување уставних принципа током ванредног стања“.

У оквиру конгреса Конференције увек се одржава састанак Круга председника који чине председници свих европских уставних судова, чланова Конференције.

На састанку Круга председника који је одржан 22. маја 2024. године било је присутно 35 уставних судова чланица. На дневном реду састанка Круга председника био је и захтев тзв. Уставног суда Косова за пријем у чланство Конференције, али на гласању њихов захтев није добио потребну 2/3 већину присутних чланова.

Организатор састанка Круга председника и Конгреса Конференције европских уставних судова је Уставни суд Републике Молдавије, који председава наведеном конференцијом. 

Састанак Круга председника и XIX Конгрес Конференције европских уставних судова