Saradnja Ustavnog suda i Pravnog fakulteta u oblasti izdavaštva

19.10.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i upravnik Centra za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Dragan Mitrović održali su danas u Ustavnom sudu konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o saradnji Ustavnog suda i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u oblasti izdavaštva.

Govoreći o saradnji Ustavnog suda i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predsednik Slijepčević je naglasio da je reč o dugogodišnjoj saradnji u okviru koje je ovaj fakultet donirao značajnu pravničku literaturu Sudu. Predsednik Slijepčević se  zahvalio Centru za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na saradnji i naglasio da su izdanja ovog centra od velike koristi sudijama i stručnim saradnicima Ustavnog suda, te da ih koriste u svakodnevnom radu.

Upravnik Centra za izdavaštvo i informisanje prof. dr Dragan Mitrović predstavio je izdanja ovog centra osnovanog pre šest godina. Centar je od osnivanja do danas objavio oko 350 naslova, a pokrenute su i dve vrlo značajne biblioteke -  „Naučna baština Pravnog fakulteta“ i „Svetska pravna baština“.

Biblioteka „Naučna baština Pravnog fakulteta“ ima devet izdanja naših istaknutih profesora poput Slobodana Jovanovića, Radomira Lukića, Milana Bartoša i u njoj se objavljuju naučno-filozofske studije, kritičke teorijske rasprave koja imaju trajnu upotrebnu vrednost. Biblioteka „Svetska pravna baština“ ima 11 izdanja i osnovana je sa ciljem da spasi od zaborava dela najvećih pravnika i filozofa (Troicki, Alan Votson, Hans Kelzen, Sidni Lou....), koja već dugo nisu dostupna pravničkoj javnosti, a odavno su prevedena na srpski jezik, kao i najznačajnije knjige vodećih pravnih mislilaca.