Saopštenje povodom dopisa Visokog saveta sudstva

02.12.2010.

                      Visoki savet sudstva uputio je Ustavnom sudu dopis u kome su iznete  ozbiljne sumnje u postupanje Ustavnog suda po žalbama neizabranih sudija, pre svega zbog izuzeća pojedinih sudija USS u do sada održanim raspravama. Pored ostalog, VSS navodi i „da ne postoje opravdani razlozi da Ustavni sud u postupku po žalbama neizabranih sudija zaseda u nepotpunom sastavu“, kao i da je „malo čudno“  što se „izuzimaju samo one sudije koje je imenovala Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, a koje je predložio Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca“.

                      Povodom ovih i sličnih zamerki, Ustavni sud Srbije saopštava sledeće:

                      U nameri da postupke koji se vode po žalbama i ustavnim žalbama neizabranih sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca učini transparentnim i obezbedi da Sud u svakom pojedinačnom  slučaju odlučuje kao nezavisan i nepristrasan organ,  Ustavni sud je blagovremeno (28. maja 2010. godine ), na osnovu člana 8. Zakona o Ustavnom sudu, utvrdio stav da će se sudija Ustavnog suda izuzeti iz postupka po ustavnim žalbama i žalbama ako je bio izabran za sudiju suda za koji je konkurisao i podnosilac  žalbe.  I u ovim, kao i u ostalim slučajevima  izuzeća sudija Ustavnog suda, Sud je uvažavao i standarde izgrađene kroz praksu  Evropskog suda za ljudska prava o pravu na pravično suđenje, koje podrazumeva isključenje svake okolnosti koja bi sudijsku nepristrasnost mogla dovesti u sumnju. 

                      Izuzeća sudija Ustavnog suda u predmetima o kojima je do sada obavljena rasprava, učinjena  su saglasno zakonu i navedenom stavu, koji je od početka dostupan  javnosti na internet stranici Ustavnog suda,  a preneo ga je i najveći broj medija. Smatramo da je bilo dovoljno vremena da se sa njegovom sadržinom upozna i VSS pre početka rasprava po žalbama neizabranih sudija.

                       Umesto toga, Visoki savet sudstva ocenjuje kako se „stiče utisak da je namera da se zadrži odnos snaga koji je postojao u Ustavnom sudu pre imenovanja sudija Ustavnog suda od strane Opšte sednice“ Vrhovnog kasacionog suda, i pita „da li to znači da je sudije Ustavnog suda trebalo imenovati iz reda neizabranih sudija ili možda ostaviti Ustavnom sudu da sam po svojoj volji izabere sudije koje mu odgovaraju“. Kako se u dopisu VSS  ne iznose  stavovi utemeljeni na Ustavu i zakonu, Ustavni sud ne smatra primerenim da komentariše iznete utiske i dileme.