Саопштење поводом дописа Високог савета судства

02.12.2010.

                      Високи савет судства упутио је Уставном суду допис у коме су изнете  озбиљне сумње у поступање Уставног суда по жалбама неизабраних судија, пре свега због изузећа појединих судија УСС у до сада одржаним расправама. Поред осталог, ВСС наводи и „да не постоје оправдани разлози да Уставни суд у поступку по жалбама неизабраних судија заседа у непотпуном саставу“, као и да је „мало чудно“  што се „изузимају само оне судије које је именовала Општа седница Врховног касационог суда, а које је предложио Високи савет судства и Државно веће тужилаца“.

                      Поводом ових и сличних замерки, Уставни суд Србије саопштава следеће:

                      У намери да поступке који се воде по жалбама и уставним жалбама неизабраних судија, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца учини транспарентним и обезбеди да Суд у сваком појединачном  случају одлучује као независан и непристрасан орган,  Уставни суд је благовремено (28. маја 2010. године ), на основу члана 8. Закона о Уставном суду, утврдио став да ће се судија Уставног суда изузети из поступка по уставним жалбама и жалбама ако је био изабран за судију суда за који је конкурисао и подносилац  жалбе.  И у овим, као и у осталим случајевима  изузећа судија Уставног суда, Суд је уважавао и стандарде изграђене кроз праксу  Европског суда за људска права о праву на правично суђење, које подразумева искључење сваке околности која би судијску непристрасност могла довести у сумњу. 

                      Изузећа судија Уставног суда у предметима о којима је до сада обављена расправа, учињена  су сагласно закону и наведенoм ставу, који је од почетка доступан  јавности на интернет страници Уставног суда,  а пренео га је и највећи број медија. Сматрамо да је било довољно времена да се са његовом садржином упозна и ВСС пре почетка расправа по жалбама неизабраних судија.

                       Уместо тога, Високи савет судства оцењује како се „стиче утисак да је намера да се задржи однос снага који је постојао у Уставном суду пре именовања судија Уставног суда од стране Опште седнице“ Врховног касационог суда, и пита „да ли то значи да је судије Уставног суда требало именовати из реда неизабраних судија или можда оставити Уставном суду да сам по својој вољи изабере судије које му одговарају“. Како се у допису ВСС  не износе  ставови утемељени на Уставу и закону, Уставни суд не сматра примереним да коментарише изнете утиске и дилеме.