Reagovanje povodom teksta u dnevnom listu „Blic“

21.12.2012.

Povodom teksta koji je danas objavljen u listu “Blic” pod naslovom “Smena Nate Mesarović posvađala Ustavni sud”, redakciji ovog lista, odnosno glavnom i odgovornom uredniku Veselinu Simonoviću upućeno je reagovanje Ustavnog suda koje u nastavku prenosimo u integralnom obliku:

Poštovani,

u dnevnom listu „Blic“, u izdanju od 21. decembra 2012. godine, na 10. strani, u tekstu sa naslovom „Smena Nate Mesarović posvađala Ustavni sud“ iznose se grube neistine kojima se dezinformiše javnost i urušava ugled Ustavnog suda Srbije.

Naime, i naslov i tekst čitaocima sugerišu da je Ustavni sud odlučivao o smeni predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, jer se, između ostalog navodi da „je slučaj Mesarović izašao u javnost pre nego što je Ustavni sud doneo odluku“.

Radi tačnog informisanja javnosti ukazujemo da Ustavni sud u konkretnom predmetu nije odlučivao o personalnoj smeni Nate Mesarović, već o usklađenosti člana 102. stav 5. Zakona o sudijama sa Ustavom Republike Srbije.

Čitaocima se sugeriše da su pojedine sudije Ustavnog suda bile za smenu konkretne osobe, a pojedine sudije nisu i da je to čak „posvađalo Ustavni sud“. Napominjemo da je Ustavom Republike Srbije propisano da Sud odluke donosi većinom glasova svih sudija, a Zakonom o sudijama da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije (član 5. Zakona o sudijama). Osim toga, članom 22 istog zakona, propisano je da je sudija slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje, da nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže.

Lične kontakte novinara sa „izvorima“ iz Suda ne možemo da sprečimo i ne želimo da komentarišemo, jer je saopštenje, koje se u najkraćem roku posle sednice objavljuje na internet strani Ustavnog suda, jedina merodavna informacija koju novinari mogu da koriste kada izveštavaju o radu Suda.

Suprotno ponašanje se može okarakterisati kao zlonamerno, pa i tekst koji je objavljen u današnjem izdanju „Blica“ predstavlja zloupotrebu i primer neprofesionalnog novinarstva koje urušava ugled institucije Ustavnog suda i njegovih sudija u javnosti.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da dnevni list „Blic“ uzbunjuje javnost sličnim navodima u svojim tekstovima, očekujemo da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju objavite ovo reagovanje i da ubuduće s dužnom novinarskom pažnjom izveštavate o radu Ustavnog suda Srbije, kako biste zaštitili profesionalni kredibilitet svog lista i ugled sudija i institucije Ustavnog suda Srbije.