Реаговање поводом текста у дневном листу „Блиц“

21.12.2012.

Поводом текста који је данас објављен у листу “Блиц” под насловом “Смена Нате Месаровић посвађала Уставни суд”, редакцији овог листа, односно главном и одговорном уреднику Веселину Симоновићу упућено је реаговање Уставног суда које у наставку преносимо у интегралном облику:

Поштовани,

у дневном листу „Блиц“, у издању од 21. децембра 2012. године, на 10. страни, у тексту са насловом „Смена Нате Месаровић посвађала Уставни суд“ износе се грубе неистине којима се дезинформише јавност и урушава углед Уставног суда Србије.

Наиме, и наслов и текст читаоцима сугеришу да је Уставни суд одлучивао о смени председнице Врховног касационог суда и Високог савета судства, јер се, између осталог наводи да „је случај Месаровић изашао у јавност пре него што је Уставни суд донео одлуку“.

Ради тачног информисања јавности указујемо да Уставни суд у конкретном предмету није одлучивао о персоналној смени Нате Месаровић, већ о усклађености члана 102. став 5. Закона о судијама са Уставом Републике Србије.

Читаоцима се сугерише да су поједине судије Уставног суда биле за смену конкретне особе, а поједине судије нису и да је то чак „посвађало Уставни суд“. Напомињемо да је Уставом Републике Србије прописано да Суд одлуке доноси већином гласова свих судија, а Законом о судијама да судија не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења судске одлуке, осим ако се ради о кривичном делу кршења закона од стране судије (члан 5. Закона о судијама). Осим тога, чланом 22 истог закона, прописано је да је судија слободан у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примени права, у свему о чему одлучује, да није дужан да икоме, па ни другим судијама и председнику суда, објашњава своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке или кад то закон посебно налаже.

Личне контакте новинара са „изворима“ из Суда не можемо да спречимо и не желимо да коментаришемо, јер је саопштење, које се у најкраћем року после седнице објављује на интернет страни Уставног суда, једина меродавна информација коју новинари могу да користе када извештавају о раду Суда.

Супротно понашање се може окарактерисати као злонамерно, па и текст који је објављен у данашњем издању „Блица“ представља злоупотребу и пример непрофесионалног новинарства које урушава углед институције Уставног суда и његових судија у јавности.

С обзиром на то да ово није први пут да дневни лист „Блиц“ узбуњује јавност сличним наводима у својим текстовима, очекујемо да у складу са Законом о јавном информисању објавите ово реаговање и да убудуће с дужном новинарском пажњом извештавате о раду Уставног суда Србије, како бисте заштитили професионални кредибилитет свог листа и углед судија и институције Уставног суда Србије.