Predsednik Ustavnog suda uputio pisma predsedniku Vlade i Republike

02.08.2012.

Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša B. Slijepčević uputio je 31. jula 2012. godine pismo predsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću kojim je zatraženo obezbeđenje adekvatnog smeštajnog prostora Ustavnom sudu. Istog dana upućeno je i pismo predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem je zatražena podrška u iznalaženju adekvatnog smeštajnog prostora za Ustavni sud.

 U pismima je posebno ukazano na problem neadekvatnog poslovnog prostora Ustavnog suda koji preti da ugrozi efikasnost u ostvarenju njegovih nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srbije i objektivnu nemogućnost da se u postojećem smeštajnom prostoru fizički obezbede radne prostorije za sistematizovana i nepopunjena radna mesta, a što negativno utiče na efikasnost rada Suda.

Istovremeno, predsednik Ustavnog suda je u pismima izneo konkretan predlog za adekvatno rešavanje navedenog problema, bez dodatnih finansijskih opterećenja budžeta Republike Srbije, koji bi se sproveo zamenom postojećeg poslovnog prostora Ustavnog suda za zgradu u kojoj je donedavno bilo smešteno Ministarstvo ekonomije.

U pismima je ukazano da je ovakvo rešavanje smeštajnog prostora Ustavnog suda ne samo adekvatno ustavnom položaju Ustavnog suda, već je saglasno i javno proklamovanom opredeljenju Vlade za smanjenje državne administracije, što svakako podrazumeva i oslobađanje određenih smeštajnih kapaciteta koji su bili na raspolaganju ministarstvima koja se ukidaju.