Председник Уставног суда упутио писма председнику Владе и Републике

02.08.2012.

Председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић упутио je 31. јула 2012. године писмо председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу којим је затражено обезбеђење адекватног смештајног простора Уставном суду. Истог дана упућено је и писмо председнику Републике Србије Томиславу Николићу у којем је затражена подршка у изналажењу адекватног смештајног простора за Уставни суд.

 У писмима је посебно указано на проблем неадекватног пословног простора Уставног суда који прети да угрози ефикасност у остварењу његових надлежности утврђених Уставом Републике Србије и објективну немогућност да се у постојећем смештајном простору физички обезбеде радне просторије за систематизована и непопуњена радна места, а што негативно утиче на ефикасност рада Суда.

Истовремено, председник Уставног суда је у писмима изнео конкретан предлог за адекватно решавање наведеног проблема, без додатних финансијских оптерећења буџета Републике Србије, који би се спровео заменом постојећег пословног простора Уставног суда за зграду у којој је донедавно било смештено Министарство економије.

У писмима је указано да је овакво решавање смештајног простора Уставног суда не само адекватно уставном положају Уставног суда, већ је сагласно и јавно прокламованом опредељењу Владе за смањење државне администрације, што свакако подразумева и ослобађање одређених смештајних капацитета који су били на располагању министарствима која се укидају.