Predsednik Saveznog ustavnog suda Nemačke dolazi u posetu Ustavnom sudu Srbije

26.10.2009.

Na poziv predsednice Ustavnog suda Srbije dr Bose Nenadić, predsednik Saveznog ustavnog suda Nemačke Prof. dr Dres. h.c. Hans Jirgen Papier, u pratnji dr Elke Luis Barnštat, direktorke Suda, boraviće 26. i 27. oktobra 2009. godine u poseti Ustavnom sudu Srbije.
Cilj posete je razmena iskustava predsednika i sudija Ustavnog suda Republike Srbije sa predsednikom Saveznog ustavnog suda Nemačke u vršenju ustavno-sudske funkcije u neposrednoj zaštiti ustavnosti i zakonitosti i zaštiti ljudskih prava i drugim pitanjima od značaja za funkcionisanje ustavnog sudstva u Republici Srbiji i Saveznoj Republici Nemačkoj, kao i dalje unapređenje bilateralne saradnje.
Tokom posete Ustavnom sudu Srbije, predsednika Saveznog ustavnog suda Nemačke primiće predsednik Republike Srbije Boris Tadić i ministarka pravde Snežana Malović, a predviđeno je i zajedničko obraćanje medijima predsednika ustavnih sudova Nemačke i Srbije.
Predsednik Saveznog ustavnog suda Nemačke dr Papier takođe će učestvovati na Regionalnoj konferenciji zemalja zapadnog Balkana „Ustavno sudstvo u teoriji i praksi“, koja će biti održana 27. i 28. oktobra 2009. godine u Beogradu, kojom prilikom će imati uvodno izlaganje „Pravna država i ustavno sudstvo“.