Predsednica Nenadić nije prihvatila drugi mandat

23.12.2010.

Na sednici Ustavnog suda, održanoj 23. decembra 2010. godine kojoj je prisustvovalo svih 15 sudija, dr Bosa Nenadić dosadašnja predsednica Suda nije prihvatila predlog da na čelu Suda ostane i u narednom trogodišnjem periodu.  U obrazloženju za   ponovni izbor dr Nenadić, sudije- predlagači su naveli:

„ Smatramo da je dr Bosa Nenadić u predhodnom trogodišnjem periodu izuzetno uspešno obavljala funkciju predsednika Ustavnog suda. Angažovala se na jačanju kadrovskog i tehničkog kapaciteta Suda neophodnog za obavljanje njegovih brojnih ustavnih nadležnosti. Zalagala se i za to da Ustavni sud bude samostalan i nezavisan državni organ koji štiti Ustav i neotuđiva ljudska prava. Učinila je mnogo da Ustavni sud Srbije bude prepoznatljiv i cenjen u drugim  zemljama kao savremena institucija  čiji je rad posvećen unapređenju vrednosti demokratskog društva.

Imajući u vidu doprinos dr Bose Nenadić u rukovođenju Ustavnim sudom u protekle tri godine, kao i njenu veliku stručnost, zavidni radni potencijal, organizatorsku sposobnost, te nesumnjive moralne kvalitete, očekujemo da će ovaj predlog dobiti podršku i ostalih sudija Ustavnog suda“.

U raspravi koja je usledila i druge sudije su ukazale na izuzetan doprinos koji je svojim radom i posvećenošću  Ustavu i zakonu,  dr Nenadić postigla. Posebno je naglašeno da je za vreme njenog mandata, Ustavni sud  koji pre toga duže od godinu i po dana nije funkcionisao, u međuvremenu postao ugledna institucija u porodici Evropskih ustavnih sudova pa i šire. Uz to , nesporno je da Ustavni sud uživa sve veće poverenje i među građanima Srbije o čemu svedoči više od 10 hiljada ustavnih žalbi i drugih podnesaka upućenih  ovoj instituciji.

Svoju odluku da ne prihvati kandidaturu za drugi mandat, dr Nenadić je obrazložila  potrebom da se pruži prilika i drugim kandidatima.  Kako drugih predloženih kandidata za mesto predsednika Ustavnog suda nije bilo, Sud je zaključio da se  u skladu sa odredbama Poslovnika o radu USS, postupak izbora predsednika Suda ponovi u celini  u roku koji će naknadno biti utvrđen.  Do izbora novog predsednika , tu dužnost kao najstariji sudija,  obavljaće profesor dr Agneš Kartag Odri.