Председница Ненадић није прихватила други мандат

23.12.2010.

На седници Уставног суда, одржаној 23. децембра 2010. године којој је присуствовало свих 15 судија, др Боса Ненадић досадашња председница Суда није прихватила предлог да на челу Суда остане и у наредном трогодишњем периоду.  У образложењу за   поновни избор др Ненадић, судије- предлагачи су навели:

„ Сматрамо да је др Боса Ненадић у предходном трогодишњем периоду изузетно успешно обављала функцију председника Уставног суда. Ангажовала се на јачању кадровског и техничког капацитета Суда неопходног за обављање његових бројних уставних надлежности. Залагала се и за то да Уставни суд буде самосталан и независан државни орган који штити Устав и неотуђива људска права. Учинила је много да Уставни суд Србије буде препознатљив и цењен у другим  земљама као савремена институција  чији је рад посвећен унапређењу вредности демократског друштва.

Имајући у виду допринос др Босе Ненадић у руковођењу Уставним судом у протекле три године, као и њену велику стручност, завидни радни потенцијал, организаторску способност, те несумњиве моралне квалитете, очекујемо да ће овај предлог добити подршку и осталих судија Уставног суда“.

У расправи која је уследила и друге судије су указале на изузетан допринос који је својим радом и посвећеношћу  Уставу и закону,  др Ненадић постигла. Посебно је наглашено да је за време њеног мандата, Уставни суд  који пре тога дуже од годину и по дана није функционисао, у међувремену постао угледна институција у породици Европских уставних судова па и шире. Уз то , неспорно је да Уставни суд ужива све веће поверење и међу грађанима Србије о чему сведочи више од 10 хиљада уставних жалби и других поднесака упућених  овој институцији.

Своју одлуку да не прихвати кандидатуру за други мандат, др Ненадић је образложила  потребом да се пружи прилика и другим кандидатима.  Како других предложених кандидата за место председника Уставног суда није било, Суд је закључио да се  у складу са одредбама Пословника о раду УСС, поступак избора председника Суда понови у целини  у року који ће накнадно бити утврђен.  До избора новог председника , ту дужност као најстарији судија,  обављаће професор др Агнеш Картаг Одри.